Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skulle pensioneras – driver nu flera bolag

Anna Norman i Borås är ett levande exempel på att allt kan fixa sig till det bästa. Efter att ha betalt sin operation kunde hon börja utbilda sig och i dag driver hon flera bolag.
Foto: Privat
Nu kan Anna Norman stå hela dagarna på sin arbetsplats. När hon var 24 år hotades hon med att hamna i rullstol.
Foto: Privat

När 44-åriga Anna Norman, i Borås, var 21 år ville man sjukpensionera henne för hennes ryggproblem.

Men efter att ha bekostat sin egen operation driver hon nu flera egna bolag.

– Nu betalar jag in 3,5 miljoner kronor i skatter och arbetsgivaravgifter var tredje kvartal i bara ett bolag, säger hon stolt.

Anna Norman var femton år när olyckan var framme när hon var ute och tränade. Hon tränade handboll och laget var ute och sprang i terrängen. P4 Sjuhärad har tidigare berättat om Anna.

– Jag sprang på en rot och trampade snett, berättar hon. Jag fick ett ganska kraftigt ryggskott som höll i sig i tre dagar och jag tvingades söka läkare, säger hon.

Sen fick hon återkommande ryggskott ungefär varje halvår. Hennes rygg hade gått sönder och när hon var 19 år blev hon långtidssjukskriven för sjuka diskar i ryggen. Året innan hade hon fött en son.

En tid av bråk med landstinget i Borås tog vid för hon ville ha hjälp men de vägrade.

– De ville sjukpensionera mig i stället, säger hon. Det var det erbjudandet jag fick när jag var 21 år.

Benet började släpa efter

Vid 24 års ålder var besvären så kraftiga, ett ben somnade och släpade efter och hennes mamma sålde sitt hus för att hjälpa sin dotter. Hon bekostade den steloperation som Anna fick göra, en kostnad på 160 000 kronor. Hade hon inte blivit opererad fanns risken att hon skulle hamna i rullstol.

– Mamma orkade inte se mig ha ont längre, säger Anna. Det tog åtta månader innan jag blev friskförklarad.

Hon hamnade mitt striden om vem som skulle betala operationen och till slut fick en politiker i landstingsnämnden igenom att de skulle bekosta operationen. Anna skulle bara behöva betala 20 000 kronor själv.

– Efter ett år fick jag tillbaka de övriga pengarna så jag kunde betala min mamma, säger hon.

Året därpå, när Anna var 25 år, började hon studera på komvux och sedan blev det juridikstudier på handelshögskolan i Jönköping. Samtidigt jobbade hon med lite av varje. I dag driver hon egenanställningsföretaget Bolagskraft i Borås och är delägare i åtta bolag till.

Mycket pengar

– 3,5 miljoner kronor betalar jag in i skatter och arbetsgivaravgifter var tredje kvartal i bara ett bolag, säger hon. Det är mycket pengar som man drar in till staten. Det är rätt fantastiskt.

Anna Norman är oerhört lycklig över att ha fått möjligheten och att hon har tagit den.

– I dag är jag helt frisk, jag har inga problem överhuvudtaget, säger hon. Men för sju år sedan började jag få känningar i ryggen igen.

Det visade sig då att den disk som sitter ovanför partiet som stelopererats började bli dålig och hon tvingades till ännu en operation. Men så många år senare var reglerna annorlunda och hon fick operationen betald.

– Nu har jag en titandisk i ryggen, säger hon. Jag har inga problem, jag tränar fyra dagar i veckan. Jag är helt frisk.

Rolig historia

Anna Norman berättar en rolig historia i samband med den senaste operationen som var i december 2009. Hon är sångerska i ett band och när hennes läkare Svante Berg, som startade Spine Center i Strängnäs, skulle disputera fick hon frågan.

– "Anna jag ska disputera i mars och då handlar det om steloperation i förening med diskprotes, precis det som jag har gjort på dig. Skulle du kunna tänka dig att ställa upp och sjunga med ditt band på min disputationsfest", sa han.

Anna undrade om hon verkligen kunde det så snart efter operationen men det var inga problem.

– "Du kan börja rida om tre veckor, sa han", minns hon.

Sagt och gjort, Anna frågade killarna i bandet och det var inga problem så gänget åkte i väg till Stockholm och var med på festen.

– Jag började med att berätta min historia, säger hon. Jag var ett levande exempel på att den här kombinationen som han skrev om faktiskt fungerar. Sen började vi spela och höll på till klockan tre på natten och folk hade jätteroligt. Han är min ängel.