Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulle "kämpa på" – i livshotande tillstånd

Kvinnan fördes vid två tillfällen till Mölndals sjukhus. Men därifrån blev hon hemskickad, med uppmaningen att ta smärtstillande och "hålla i gång och kämpa på".
Foto: Anders Ylander

Kvinnans höft- och bensmärtor sades vara diskbråck. Uppmaningen från läkaren var att ta smärtstillande och "kämpa på".

Först elva dagar senare konstaterades att kvinnan hade blodförgiftning som drabbat alla organ i hela kroppen, utom hjärta och hjärna. Tillståndet var livshotande.

Det står i en anmälan som nu inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, där även en ambulansförare får kritik.

En kvinna fördes vid två tillfällen med ambulans till Mölndals sjukhus. Anledningen var svår smärta i höft och ben - men läkaren skickade hem kvinnan med diagnosen diskbråck och uppmanade enligt anmälan att ta smärtstillande, samt att "hålla i gång och kämpa på".

Men elva dagar senare togs ett blodprov på kvinnan, där det konstaterades att hon hade en aggressiv bakterieinfektion. Den hade spridit sig till alla organ utom hjärta och hjärna och hotade kvinnans liv.

"Natten till juldagen vaknar jag, utan någon förvarning, med en mycket svår smärta i vänster höft och ben", beskriver kvinnan i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

"Får smärtstillande och blir hemskickad"

Kvinnan ringer sjukvårdsupplysningen och får rådet att ringa ortopedakuten på Mölndalssjukhus, där de bedömer att kvinnan har diskbråk.

"Jag får en smärtstillande spruta och blir hemskickad på kryckor. Nästa morgon blir smärtan outhärdlig och jag har svårt att röra mig", skriver kvinnan.

Nu ska Inspektionen för vård och omsorg utreda ärendet för att se varför blodprov inte tog tidigare. I anmälan beskrivs det hur kvinnans tillstånd, under de elva nästkommande dagarna, blir allt sämre. När ambulansen kallas dit den sista dagen, får kvinnan även då ett märkligt bemötande.

Konstateras med blodförgiftning

"...min man försöker förklara att jag inte kan röra mig. Ambulanssjuksköterskan snäser då till och talar om att "hon minsann också haft diskbråck och att det gör jäkligt ont - men att det går över om man bara kämpar på".

På sjukhuset konstateras att kvinnan har en blodförgiftning. Blodförgiftningen har drabbat alla organ utom hjärta och hjärna och bland annat är levervärdena skyhöga.

Kvinnan skriver enligt anmälan att rutinerna uppenbarligen behöver ses över och att hon undgått ett livshotande tillstånd och onödigt lidande. Även ambulanspersonalens bemötande anmäls.