Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skulle inte säga något – inte göra någon hysteri”

Tantrafestivalen i Molkom blev en coronahärd där över 100 personer smittades.
Foto: Pressbild / Flickr

Tantrafestivalen i Molkom blev en coronahärd där över 100 personer smittades.

Först togs det beslut om att hemlighålla de första fallen.

– Jag fick veta att jag inte skulle säga något till någon. Att så länge det är under tio personer som är smittade ska vi inte göra någon hysteri av det, säger programkoordinatorn Lin Holmquist till DN.

Ängsbacka kursgård i värmländska Molkom har sedan 2012 arrangerat en årlig tantrafestival.

I år samlades nära 500 deltagare och ledare under de sista dagarna i juli i det lilla samhället.

Men efteråt testades över 100 personer på plats positivt för covid-19. Några av de smittade behövde sjukhusvård, skriver DN i ett långt reportage om händelserna.

Den 29 juli bekräftades det första fallet. Programkoordinatorn för festivalen, Lin Holmquist, säger att hon fick nej från ledningen att berätta om det. Hon hävdar att de inte skulle göra någon ”hysteri av det” så länge under tio personer smittats.

Länsstyrelsen fick tips

Ängsbackas vd Ida Freyschuss säger att det är lätt att vara efterklok, men att de står fast vid att det var rätt beslut. Den första smittade lämnade campingen, och man oroades för att situationen kunde bli kaotisk om informationen spreds.

Först den 2 augusti, efter att festivalen avslutats, fick länsstyrelsen tips från en festivalbesökare om smittan. 

– Det hisnade för mig när jag började förstå vad som hade hänt, och när jag insåg att myndigheterna inte visste vad som pågick, säger hon till DN.

Hela Värmland rödlistades

Till slut hade 109 personer testat positivt, varav två var anhöriga till deltagare. Bara 14 av de bekräftat smittade hade fått minst en vaccindos, berättar smittskyddsläkaren Anna Skogstam för tidningen.

Efter det stora klusterutbrottet kallade Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande i Årjäng, festivaldeltagarna för ”ett gäng antivaxxers som knullat runt”.

Norge rödlistade hela Region Värmland på grund av den ökade smittspridningen, och polisens förundersökning om misstänkt framkallande av fara för annan fortsätter. Ingen är delgiven misstanke om brott.

Årets festival var fullbokad