Skråmos barn kan få föras över gränsen

Morfar Patricio efter beskedet: ”Det känns underbart”
Foto: PRIVAT
IS-terroristen Michael Skråmo lämnade sju barn efter sig som nu befinner sig i läger i Syrien.

Patricio Galvez är ett steg närmare att få hem sina sju barnbarn, IS-terroristen Michael Skråmos barn, från Syrien till Sverige.

Han har fått tillstånd från kurdiska myndigheter i Irak att föra barnen över gränsen.

– Det är en stor framgång, säger han.

Kurdiska myndigheter i Irak har gett klartecken till att Michael Skråmos sju barn, som befinner sig i lägret al-Hol i norra Syrien, nu kan föras till det svenska konsulatet i Erbil i Irak.

Det säger barnens morfar Patricio Galvez till TV4.

När Expressen når honom berättar han från Erbil, där han har befunnit sig i en vecka, att beskedet kom från den svenska ambassaden i Bagdad på långfredagen.

– Det är ett jättestort steg och det har gått väldigt fort, säger han.

Väntar på grönt ljus på Syrien

Enligt honom skickade han in en ansökan för två dagar sen. Nu väntar han på klartecken även från administrationen Rojava i norra Syrien – och tror att det blir ja även där.

– Det är de som nu måste besluta att jag ska få ta barnen ur lägret och köra dem vidare till gränsen och sen vidare till Erbil.

Al-Hol-lägret i norra Syrien, där Michael Skråmos sju barn befinner sig.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Väl i Irak planerar morfadern att ta barnen till ett sjukhus så att de kan genomgå en ordentlig undersökning, och förbättra sin hälsa. Nästa steg är att fixa resehandlingar vid Sveriges konsulat.

Hur känns det?

– Jag är jätteglad, jättelättad. Det är en stor framgång, vi har kommit halva vägen. Vi är så nära att det inte är klokt. Det känns nästan som att jag ser barnen, säger Patricio Galvez.

Patricio Galvez: Det är en kamp

Han har tidigare varit kritisk mot de svenska myndigheternas hantering av fallet, men säger att han uppskattar de nya uppgifterna.

– Det här är en kamp. När jag ser att det är oskyldiga barn som befann sig i en situation som krävde humanitär insats är det självklart att man är kritisk, säger Galvez i TV4:s sändning.

Han fortsätter:

– När de äntligen förstår att de på något sätt och vis agerat fel och satt i gång en process är de till stor hjälp, självklart är jag väldigt tacksam.

Enligt honom är det svenska UD som koordinerar hela processen och kommunicerar med de kurdiska administrationerna.

– De har sagt att de vill att barnen evakueras från al-Hol, berättar Patricio Galvez för Expressen.

UD om uppgifterna

Svenska UD kan inte bekräfta uppgifterna.

Lina Eidmark, presskommunikatör, säger bara att man fortsätter arbeta mot en säker lösning för barnen.

– Regeringen jobbar hårt på olika sätt och har en dialog med olika aktörer för att hitta en lösning för barnen med svenskkoppling i Syrien. Vi kommenterar aldrig specifika fall som det här, men vi är i kontakt med anhöriga, säger hon.

Har ni hittat någon lösning?

– Barnen är inte hemma om det är det som menas med lösning, men vi har har skjutit till humanitära medel till regionen.

Margot Wallström: Barnens bästa i fokus

Utrikesminister Margot Wallström, S, har tidigare skrivit på Facebook att regeringen arbetar intensivt för att barnen ska få hjälp.

”Under helgen har UD:s arbete fortsatt, inte minst vad gäller löpande kontakter med internationella aktörer och svenska myndigheter. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad den kan för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. Barnens bästa är i fokus och processen framåt måste vara rättssäker”, skrev hon i måndags.

https://www.facebook.com/margot.wallstrom/posts/2128724143843304?__xts__[0]=68.ARCFAmWyCiRDwXao5Q_mOGhG_5XGoZxkb6ugP5f8Ec2W-trGazkA-Ebu3ZfmVhSwsiQPCfAt1xFLLVuXC_8SgR6P5R8aKUWTjXf_HIh02DN5r0R1IpxPX6a5zv3TpWj_wCY_udNfq7ARWUGGbSoiyMCk7IfMQKKTZan4cVwXMy92VX_76b5x6Lai5FNAPKRXPUiSbVj1HZhnqVwiFK6rkaNmnOP0ZfU8JQo6JwFyqhKkSjuvvvqIJ4bS3Swt5abEdMWMvOE8sgqkRoDiovsiAPpgRnXPJZlhyJFgPGlX5b-zZhpmIl7IESMGacjPtjtBmdi1kOSkJ5pZZzjw8e0Txg&__tn__=-R

Fallet har skapat debatt i Sverige, men Patricio Galvez är inte orolig.

– Vi är svenska och barnen är svenska. Jag tror att synen folk har på barnen har förändrats, jag tror att folk ser barnen för vad de är: barn. Att föräldrarna ingår i en terrorsekt har inte med barnen att göra, så jag är positiv och tror att Sverige kommer ta emot dem på ett bra sätt. Barnen valde inte detta.