Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skråmos barn hittade i Syrien – morfar har träffat alla sju i lägret

Michael Skråmo var i Syrien i fem år innan han dödades i Baghuz.
Många kvinnor och barn fördes från Baghuz till läger i nordöstra Syrien
Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Skråmo spelade in flera videos för att rekrytera till terrororganisationen

I åratal har Patricio Galvez levt i oro över vad som hänt barnbarnen.

I dagar har han letat efter dem i nordöstra Syrien. 

Och till slut träffade han alla sju - vid liv - i ett läger i nordöstra Syrien. 

– Men barnen mår mycket dåligt. De är undernärda och har lunginflammation, säger Patricio Galvez till Expressen. 

I det kurdstyrda nordöstra Syrien har Patricio Galvez letat efter sina sju barnbarn i flera dagar sedan han anlände. Och till slut hittade han dem levande men sjuka och undernärda, något som SVT var fört med att berätta.

Barnens föräldrar, Michael Skråmo och Amanda Gonzales som båda konverterat till islam, tog sig till Syren från Göteborg 2014. De hade då fyra barn och ytterligare tre har sedan fötts under IS terrorvälde.

Michael Skråmo propagerade för IS i flera videos och genom dem försökte han rekrytera fler personer som skulle ansluta sig till terrororganisationen.

I december förra året dödades barnens mamma Amanda Gonzalez i en flygattack. Pappan Michael Skråmo ska ha blivit dödad i slutstriden mot IS fäste Baghuz. 

Uppgiften kommer från hans mamma i Göteborg som säger att hon fått beskedet om sonens död.

Oro och förtvivlan

Barnens morfar Patricio Galvez har fördömt IS, han har ingenting med organisationen att göra. Men sedan dottern och svärsonen reste till Syrien har han levt i oro och förtvivlan över vad som kan ha hänt.

Nu är han mycket glad över att ha fått träffa dem, men också starkt orolig för barnbarnens hälsa.

Patricio Galvez med barnbarnen i Syrien.

– Det är underbart att få träffa dem och se verkligen att de lever. Men samtidigt oroande att de är så sjuka och att de inte får den hjälp de behöver i lägret, säger Patricio Galvez till Expressen.

Han har alltså starkt tagit avstånd från IS och beskriver terrorgruppen som en barbarisk sekt. 

Så fort IS kollapsat och det blev klart att barnen överlämnats till Syriens Demokratiska Styrkor SDF, bestämde sig Patricio Galvez för att själv åka ner till Syrien och försöka ta reda på vad som hänt barnen.

Nu vill han göra allt vad han kan för att få hem dem till Sverige. 

Barnen är sjuka

– Barnen mår mycket dåligt. De är undernärda och har lunginflammation. Deras tillstånd gör att de behöver akutvård på ett bra sjukhus, säger Patricio Galvez som är kvar i nordöstra Syrien. 

Hemma i Sverige har anhöriga startat en namninsamling för att få hem barnen och Patricio Galvez är mycket medveten om att många i Sverige ställer sig tveksamma till att ta tillbaka barnen.

Barnen omhändertogs när IS sista fäste Baghuz föll
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

– Om Sverige säger att man inte vill ha hem dessa oskyldiga barn så tycker jag att den inställningen är barbarisk, säger han. 

Han säger att hans föräldralösa barnbarn är helt oskyldiga, precis som alla barn som finns i Syrien är oskyldiga.

Svenska Utrikesdepartementet uppger att Sverige inte kan hjälpa svenska medborgare i nordöstra Syrien eftersom Sverige inte har personal på plats. 

Det närmaste svenska konsulat ligger i Erbil i Irak. 

Fler gripna IS medlemmar som har kopplingar till Sverige uppger att de har träffat svensktalande personal i nordöstra Syrien. Patricio är beredd att själv ta hem barnbarnen men SDF vill ha en officiell begäran från Sverige. 

Flera länder har senaste veckorna tagit hem sina medborgare. 

– Nu vet jag var barnen finns och att de lever. Men tiden är knapp för dem och de måste ut härifrån så fort som möjligt. Så nästa steg är att kämpa för att till slut Sverige ta hem de här barnen. 

Expressen har sökt UD för en kommentar om barnen.