Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skråmobarnens morfar: ”Är regeringens ansvar"

GT/Expressen träffade Patricio Galvez, IS-terroristen Michael Skråmos svärfar, i maj 2019, då berättade han att han inte känner något hat mot Michael Skråmo.
Patricio Galvez är morfar till döda IS-terroristen Michael Skråmos sju barn.Foto: Expressen
”Ingen kan rädda hela världen men det finns uppskattningsvis ett 70-tal svenska barn som Sverige skulle kunna rädda, och det är regeringens ansvar att bistå barn vid kriser och katastrofer utomlands”, skriver Patricio Galvez på SVT Debatt.Foto: HUSSEIN MALLA/AP TT NYHETSBYRÅN

Patricio Galvez är morfar till döda IS-terroristen Michael Skråmos sju barn.

När barnen blev föräldralösa åkte han själv till Syrien och såg till att de kunde komma hem till Sverige igen.

”Ingen kan rädda hela världen men det finns uppskattningsvis ett 70-tal svenska barn som Sverige skulle kunna rädda, och det är regeringens ansvar att bistå barn vid kriser och katastrofer utomlands”, skriver han i på SVT Debatt. 

När Michael Skråmo och hans hustru Amanda Gonzales flyttade till Syrien och anslöt sig till IS hade de fyra barn.

Skråmo lämnade Sverige och Göteborg i augusti 2014.

Paret fick sedan ytterligare tre barn som föddes i Syrien.

Amanda Gonzales dog vid ett bombanfall och Michael Skråmo och barnen var sedan omringad av kurdiska styrkor i terrorgruppen IS sista fäste. Där dödades också Skråmo.

När IS sedan kollapsade lämnades parets barn över till kurdiska styrkor, som förde dem till flyktinglägret Al-Howl. 

Patricio Galvez: ”Säkerställa deras säkerhet” 

Dit reste barnens morfar Patricio Galvez för att försöka få hem barnen till Sverige igen, vilket han lyckades med och de sju barnen landade i Sverige igen i mitten på maj. 

De omhändertogs sedan av svenska myndigheter.

Patricio Galvez skriver på torsdagen på SVT Debatt om att han tycker att Sverige måste ta ansvar för de svenska barn som är kvar i landet.

”Det går inte att nog fördöma organisationer och ideologier som sprider terrorism, fasa och övergrepp. Barn bör i alla omständigheter ha rätt till trygghet, säkerhet, och frihet” skriver han.

Enligt Patricio Galvez är det ett 70-tal barn det handlar om. 

”Att evakuera barnen från Syrien handlar i första hand om att säkerställa deras säkerhet och överlevnad, men handlar även i en direkt mening om att avbryta den extremistiska indoktrinering som sker i lägren. Genom att göra en räddningsinsats kan Sverige minska mänskligt lidande, både för barnen men också för anhöriga som lider i maktlöshet här hemma” skriver han vidare.