Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skråmo-barnens morfar: ”De är väldigt arga på mig”

Barnens morfar åkte till barnen i Irak i maj i år.
Patricio Galvez, morfar till Michael Skråmos barn. Foto: Expressen

Döde IS-terroristen Michael Skråmos barn är hemma i Sverige sedan två månader efter att deras morfar Patricio Galvez hämtat dem i Syrien.

För SvD berättar Galvez att han på inrådan av Socialtjänsten träffar barnen allt mindre.

– Skulle jag gå omkring med barnen här skulle alla känna igen oss. Det är inte bra för barnen, så jag förstår deras beslut, säger han till tidningen.

Våren 2014 reste Michael Skråmo och hans fru Amanda Gonzales – Patricio Galvez dotter – från Göteborg till Syrien med sina barn. 

Syftet var att ansluta sig till terrorgruppen IS. I en av sektens propagandafilmer, försökte Michael Skråmo också övertala fler utlänningar att ansluta sig till striderna.

Familjen Skråmo hamnade till slut i IS sista fäste i Baghuz, Syrien, där båda föräldrarna miste livet i våras. Amanda Gonzales dog i ett bombanfall och Michael Skråmo ska ha dött i samband med slutstriderna i Baghuz.

Michael Skråmos svärfar tillika barnens morfar Patricio Galvez begav sig till Syrien för att försöka få hem barnen från flyktinglägret i Al-Hol. Han lyckades få ut barnen från Syrien till Irak. Den 15 maj landade han och barnen på Landvetter flygplats.

”Arga på mig”

Nu har det alltså gått drygt två månader sedan hemkomsten. I en intervju med SvD berättar Galvez om den nya kampen på hemmaplan. 

På inrådan av socialtjänsten träffar han barnen allt mindre. Dels på grund av säkerhetsrisken men också på grund av att barnen ska kunna få distans till allt som inträffat.

Galvez tillsammans med barnen. Foto: PRIVAT

Morfadern har framför allt kontakt med barnen via telefon eller vid enstaka besök.

– Men det blir så konstgjort och onaturligt, vi har bara en viss tid på oss och sedan ska man säga hej då igen. Och varje gång vi ska säga hej då börjar alla gråta, jag också. De är väldigt arga på mig för att jag lämnar dem, säger Galvez till tidningen.

Svenskar kvar

Enligt SvD befinner sig fortfarande runt 70 000 personer i flyktinglägret Al-Hol som ligger i den kurdstyrda delen av Syrien. 

Ett 50-tal svenska barn ska fortfarande finnas kvar i lägret.

– Situationen är alarmerande och barnen borde hämtas hem med detsamma. De är värda en chans i livet. Sverige har resurserna så jag förstår inte varför vi inte gör något, säger Patricio Galvez till SvD.

Döde IS-terroristen Michael Skråmo.