Skråmo-barnens morfar: ”De är traumatiserade”

Patricio Galvez tillsammans med sina sju barnbarn i Syrien.
Foto: PRIVAT

En dryg vecka har gått sedan Patricio Galvez, 61, landade i Göteborg tillsammans med sina sju små barnbarn. Barnens föräldrar – Galvez dotter Amanda Gonzales och IS-terrorstien Michael Skråmo – är båda döda.

I en intervju med GP berättar Patricio Galvez nu om tiden sedan hemkomsten.

– De är traumatiserade och sover dåligt. Vaknar på nätterna och ropar efter mamma och pappa, säger han till tidningen.

Våren 2014 reste Michael Skråmo och hans fru Amanda Gonzales – Patricio Galvez dotter – från Göteborg till Syrien med sina barn. Syftet var att ansluta sig till terrorgruppen IS.

I en av sektens propagandafilmer, försökte Michael Skråmo också övertala fler utlänningar att ansluta sig till striderna.

– Vi behöver er att komma ner hit och ge stöd till Guds religion, säger Skråmo bland annat i videon.

Familjen Skråmo hamnade till slut i IS sista fäste i Baghuz, Syrien, där båda föräldrarna miste livet. 

Michael Skråmo lämnade Sverige och anslöt sig till den terrorsekten IS.

När IS sedan kollapsade lämnades parets barn över till kurdiska styrkor, som förde dem till flyktinglägret Al-Howl.

Anhöriga började genast kämpa för att få hem barnen till Sverige, och Patricio Galvez reste själv till Irak för att vara nära dem. 

Tillbaka i Sverige

När inblandade myndigheter gett klartecken kunde de sju barnen senare föras från Syrien till Erbil i Irak. Där har Patricio Galvez sedan bott på hotell och umgåtts med barnen dygnet runt i väntan på att få åka hem till Sverige.

Förra onsdagen, den 15 maj, landade barnen och deras morfar så på Landvetter.

När planet landat i Göteborg fördes barnen till en väntande polisbuss.
Foto: Expressen

I en intervju med GP berättar Patricio Galvez att han är själsligt glad men fysiskt trött. 

– Det är tufft att ta hand om sju barn. De är traumatiserade och sover dåligt. Vaknar på nätterna och ropar efter mamma och pappa. Några av dem har vattkoppor. Samtidigt känns det helt underbart. Jag hade inte kunnat föreställa mig detta. Äntligen är vi hemma och känner oss trygga.

Galvez berättar vidare att att barnens hälsotillstånd har förbättrats avsevärt sedan han såg dem första gången i Syrien. Han uppger att de äter bra och har lagt på sig vikt. 

”Ge dem bra värderingar”

I väntan på en vårdnadsutredning bor barnen för närvarande på hemlig adress i Västsverige, i ett boende som tillhandahållits av socialtjänsten. Det skriver GP.

– Förmodligen kommer alla barn inte att bo tillsammans, utan delas upp. Jag tror inte att man kan hitta någon som är beredd att ta hand om alla sju, och jag tror inte att det vore bra för barnen. Jag är personligen beredd att ta hand om åtminstone ett eller två barn. Men jag kommer i så fall behöva skaffa en större lägenhet, säger Patrico Galvez till tidningen.

Patricio Galvez säger att ha är beredd att ta hand om åtminstone ett eller två av de föräldralösa barnen.
Foto: Expressen

I framtiden hoppas han att barnen ska få samma möjligheter som andra barn i Sverige.

– Att de ska få vara fria, gå i skolan och utvecklas till bra medmänniskor. Man vet inte hur de kommer att påverkas i framtiden av det som de varit med om. Men jag är övertygad om att en kärleksfull miljö kommer att ge dem bra värderingar, säger Patricio Galvez till GP.