För en dryg månad sen fick Patricio Galvez klartecken att föra sin dotters – och IS-terroristen Michael Skråmos – sju barn från lägret al-Howl i norra Syrien till Erbil i Irak.
Där har han sen bott på hotell, och umgåtts med barnen dygnet runt i väntan på att få åka hem till Sverige.
– Vi väntar på att åka hem så fort alla papper från konsulatet blir färdiga. Barnen har varit på sjukhuset och tagit flera prover. De mår bättre nu, sa Patricio Galvez till Expressens Kassem Hamadé förra veckan.
Familjen har landat i Sverige
På onsdagsmorgonen flög de från Frankfurt i Tyskland till Sverige. Flera av barnen syntes då leka vid gaten, innan de som en av de första familjerna klev ombord på planet.
Resan till Sverige från Irak kunde ske efter att utrikesdepartementet ”bistått barnen”, bekräftade en talesperson på UD till Expressen, men tillade att de inte kommer att gå in på detaljer kring deras arbete med Skråmo-syskonen.
Vid 10-tiden på onsdagen landade barnen, tillsammans med sin morfar, på Landvetter utanför Göteborg. De fick sitta kvar på planet tills alla gått av, varpå familjen klev in i en polisbuss.
– Resan har gått bra och barnen har varit lugna. Vi ska gå ner till ett ställe nu där polisen ska hämta oss. De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger Patricio Galvez till SVT Nyheter.
Han säger att barnen är glada att komma till Sverige, och att de skrek ”jippie” när planet landade.

Skråmo reste till IS 2014
Det var våren 2014 som Michael Skråmo och hans fru Amanda Gonzales reste från Göteborg till Syrien med sina fyra barn, för att ansluta sig till terrorgruppen IS. På plats fick de ytterligare tre barn.
Familjen hamnade till slut i IS sista fäste i Baghuz, Syrien. Men under det senaste halvåret har både mamman – Patricio Galvez dotter – och pappan dött.
När IS sen kollapsade lämnades barnen över till kurdiska styrkor, och fördes till al-Howl.
Anhöriga började genast kämpa för att få hem barnen till Sverige, och Patricio Galvez reste själv till Irak för att vara nära dem. När inblandade myndigheter sen hade gett klartecken kunde de sju barnen föras med minibuss från Syrien till gränsövergången vid floden Tigris i Feysh Kabour, där Syrien, Turkiet och Irak möts.

Tas om hand av socialtjänsten i Göteborg
Sen togs de vidare till svenska konsulatet i Erbil, regionhuvudstad i den kurdiska delen av Irak.
När barnen fick lämna konsulatet fick Patricio Galvez bland annat hjälp av den svensk-kurdiska hjälporganisationen Bring Hope. Och nu har alltså familjen landat i Sverige.
Här kommer barnen att tas om hand av socialtjänsten i Göteborg, har Sveriges Radios Ekot tidigare rapporterat.
– Vi är vana att hantera barn som har farit illa. Så staden har en god kompetens, har Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborg, tidigare sagt.
Ing-Marie Larsson kan inte uttala sig om enskilda fall, men säger att Göteborg generellt sett har ”god förberedelse i såna här situationer oavsett om ett barn eller tolv barn”.
– Det som händer inledningsvis är att man utreder en ställföreträdare - en person med juridiskt och ekonomiskt ansvar - för varje individ. När man som nu inte har vårdnadshavare är det socialtjänsten som har ansvar att utreda lämplig ställföreträdare, sen fattar domstol beslut om detta.
– Sen har socialtjänsten också ansvar för att utreda barnens behov, till exempel vart man ska bo och vilket stöd man behöver.
Ing-Marie Larsson klargör att socialtjänsten ”alltid har barnens trygghet framför ögonen” och att de i möjligaste mån försöker hålla samman syskon som omhändertagits.
– Men det är det väldigt många så blir det kanske knepigt. När det handlar om individer där det inte finns vårdnadshavande eller föräldrar och då kan det bli aktuellt med familjehem och då kan det finnas praktiska svårigheter.