Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckgängen rånar – för kickar och makt

Nya ungdomsgängen rånar inte för pengar
Två 17-åringar, ledarfiguren till vänster, som hör till det ungdomsgäng som misstänks för flera rån i vår och sommar.
Foto: Polisen

De nya ungdomsgängen rånar inte för pengar – utan för makt och kickar.

Polisen kartlägger nu ett tonårsgäng som trotsat rättsväsendet genom att spotta på åklagare och fotografera brottsoffer i rättssalen.

Den 17-årige ledarfiguren släpptes trots en serie av knivrån och kunde fortsätta med nya misstänkta rånöverfall.

– Jag blir förbannad på hela situationen och att de kan göra så här, säger 18-årige William Clemons som knivrånades av gänget.

Fler än 110 personrån rapporteras sommaren 2019 i centrala Göteborg. 

Och de nya ungdomsgängen, tonårskillar som på kvällarna driver runt i jakt på offer, rånar inte för pengar.

De rånar slumpmässigt på impuls för att få makt, dominans och kickar.

– När det gäller den här sortens ungdomar handlar det mer om att de får en kick av gärningen, än att de är ute efter godset. Vi har haft andra grupperingar som stjäl för att tjäna pengar, men de här är mer ute efter kicken, säger åklagaren Linda Wiking, som ofta arbetar med ungdomsrelaterade mål. 

Söker makt och kickar 

Kommissarie Thomas Pettersson, analytiker vid polisen i Göteborg:

– Det är ett sätt att visa sin makt. De vill dominera platser. Det gör man genom att sätta skräck i andra ungdomar.

Polisen i Göteborg city har under våren och sommaren närmare kartlagt ett av de rånande ungdomsgängen, som misstänks ligga bakom sju rån och en grov stöld. 

Det var den 14 mars i år som allt tog sin början när gänget, inom loppet av tio minuter, misstänks ha rånat två ungdomar på Västergatan och vid Landalabergen. Ett av offren rånades på en mobiltelefon och hörlurar. Den andre på en mössa, jacka och en mobiltelefon.

Kort därefter blev William Clemons, 18, nästa offer. 

William hotades med kniv

Han berättar för GT hur han var på väg hem från en kompis när fyra unga män började följa efter honom, för att sedan gå fram till honom. Han fick en kniv riktad mot halsen och en av dem började sparka mot honom.

– Jag blev chockad. De bad mig lämna över telefon och allting. 

Clemons slets i väg mot en undanskymd innergård.

– En av dem hade en flaska som han slog mig med. Den gick sönder sen, och då blev det så klart ännu läskigare. 

William Clemons hade sinnesnärvaron att försöka registrera gärningsmännens utseende och signalement, men var samtidigt rädd.

– Man var ju rädd och så, det var obehagligt. Så fort jag såg kniven blev jag som fryst och gjorde som de sa. Han höll den så att den pekade snett ner mot halsen. Han hade kunnat hugga rakt i halsen. 

En så kallad springkniv, som tros ha använts vid rånen.
Foto: Polisen

Rånbytet: Tolv kronor

Bytet blev, liksom i alla rånen, klent. Kontot till det bankomatkort, som rånarna tvingade till sig koden till, hade ett saldo på tolv kronor. Kvar finns William Clemons och övriga brottsoffers rädsla efter händelserna.

– Dagarna efter var jag noga med att gå hem tidigare på kvällen och alltid gå med en polare. Jag blir misstänksam om jag ser en större grupp människor om jag är ensam, då blir man lite orolig.

– Det är för jävligt att det är så många rån. Många drabbas hårt. En av de yngre killarna som drabbats har fått gå till psykolog och blivit ärrad.

Ledarfigur i tonårsgänget är en 17-årig pojke.

Han misstänks nu som huvudman i rånhärvan, som kommit att omfatta sju rån och en grov stöld. 17-åringen satt efter de första rånen i våras häktad i två veckor – men släpptes den 21 maj när åklagaren hävde häktningen på grund av att han erkänt brotten. 

Efter att han släppts, senare under sommaren, misstänks han ha varit delaktig i ett flertal nya rån.

Den 2 augusti, en stöld på Kaptensgatan. Den 9 augusti, ett grovt rån på Skolgatan. Den 10 augusti, två rån på Burger King på Kungsportsavenyn och Föreningsgatan. Och den 16 augusti, ett rån på Jungmansgatan.

17-åringen i samband med gripandet i våras. Han misstänks för ett flertal rån under våren och sommaren.
Foto: Polisen

Kritisk mot frisläppandet

Rånoffret William Clemons är bekymrad över att rånen kunde fortsätta trots att 17-åringen redan åkt fast för flera rån under våren.

– Det är fel, man ska göra bedömningar så att de inte fortsätter. Det är konstigt att han blev släppt och kunde fortsätta. De skulle ha haft någon form av skyddstillsyn. Jag blir förbannad på hela situationen och att de kan göra så här. De verkar inte bry sig om att de häktas. 

Offren har knivrånats och slagits, men bytet har varit klent. Bland beslagtaget gods finns bland annat hörlurar och en begagnad jacka.
Foto: Polisen

Åklagare Linda Wiking säger dock att det är svårt att hålla kvar så unga gärningsmän. 

– När han berättade och erkände, ganska detaljerat, så kände jag att det ej fanns någon kollusionsfara längre och han är dessutom relativt ung. Så då hävde vi häktningen och han blev skickad till ett boende i stället. 

Men den 17-åriga ledarfiguren, som också tidigare gjort sig känd för rymningar från olika boenden, blev alltså inte kvar på boendet utan kom att misstänkas för nya rån.

Ledarfiguren har trots sin ålder sedan länge kopplats samman med kriminella riskmiljöer, enligt rapporter från socialtjänsten. 

Åklagare Linda Wiking i rätten. Tidigare i veckan spottade en av de medmisstänkta på henne utanför rättssalen.
Foto: ANDERS YLANDER
Rättegången äger rum i Göteborgs tingsrätt.
Foto: ROBIN ARON

Redan under tiden i förskola slog personal larm om att han visade ”tecken på aggressivitet”. Beteendet kopplades till hans uppväxt med missbruksföräldrar. Även några av de övriga medmisstänkta från ungdomsgrupperingen – totalt fyra misstänkta personer samt ytterligare några okända gärningsmän – har liknande bakgrund. En av dem beskrivs av socialtjänsten med ord som ”hög skolfrånvaro”, ”riskfyllt, vagabonderande och kriminellt beteende”. 

I förhör kan den 17-årige ledaren inte förklara rånen, mer än att det varit en ”impuls”. 

– Det var typ impulsivt. Det var inget planerat.

– Helt impulsivt, det fanns ingen anledning till det egentligen. 

Knivbeväpnad i Göteborg city

Han berättar också att han ”brukar ha kniv” i centrala Göteborg och att han vid tiden för brotten levde ett kringflackande liv på rymmen från ett boende. 

– Ibland sov jag inte alls. Någon gång sov jag inte på fyra dagar. Ibland sov jag på expressbussarna men jag sov inte så mycket. 

Gängets brottsoffer har i utredningen reagerat över de misstänktas nonchalans mot rättsväsendet och 17-åringen får i polisutredningen frågor om varför han svarar likgiltigt om sina brottsoffer.

Karl Sjölander, som försvarar den 17-årige huvudmannen, menar dock att hans klient tar misstankarna på allvar.

– Ja, det är min uppfattning. Han har erkänt rånen från i våras, men nekar till de senare fallen under sommaren. Nu ska det hållas nya förhör om det, så får vi se vart det tar vägen. 

Advokat Karl Sjölander försvarar den 17-årige huvudmannen.
Foto: ANDERS YLANDER

Den påstått trotsiga attityden tog sig tidigare i veckan dock uttryck i en uppmärksammad händelse i Göteborgs tingsrätt, när åklagaren Linda Wiking drabbade samman med gänget

Rånoffret William Clemons blev i rätten vittne till hur en av de misstänkta, en annan 17-åring i ungdomsgänget, spottade rakt på åklagaren.

Han hade just vittnat mot gänget i rättssalen under en så kallad bevisupptagning, när han genom en vän fick veta att 17-åringen hade fotograferat honom inne i rättssalen. 

17-åringen spottade på åklagaren

Åklagaren informerades och konfronterade 17-åringen. 

– Åklagaren bad honom att få se den senaste bilden i telefonen. Då blev han upprörd och aggressiv, och spottade på åklagaren, säger Clemons. 

– Hon var jättesnäll och så gör han en sån grej.

Åklagare Linda Wiking säger att det var obehagligt, men tar händelsen med ro.

– Det som gjorde mig upprörd först och främst är att han fotat inne i rättssalen. Där låg min omtanke om målsäganden. Men det är ingen trevlig grej att bli spottad på. Det är obehagligt så klart, men det är en 17-årig kille som inte verkar förstå bättre. Så det är inte så att jag kommer att sluta jobba som åklagare för detta.

Hon tar även debatten om rånen i Göteborg med ro och har inte uppfattningen att antalet rån ökat i någon större utsträckning.

– Det pratas alltid om att det blir värre, men det är inte så mycket värre nu än innan. Det kommer alltid såna här grupperingar med jämna mellanrum. 

Polischefen: ”Personrånen går upp”

Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, har dock sagt till GT:

– Vi kan se att personrånen går upp, inte jättemycket, men de går upp.

– Personrån är ett fruktansvärt brott egentligen, som vi har alldeles för många av i Göteborg. De som råkar ut för det tappar sin trygghet och mår dåligt långt, långt efter rånet ägt rum. Det är något vi absolut måste ta krafttag mot. 

Strategin är bland annat att lokalisera och gripa nyckelpersoner, som den 17-årige ledarfiguren, för att hålla rånen nere. 

– Det är några som är mer drivande. Min uppfattning är att man jagar kickar och där ser man en tendens till att rånen blir grövre och grövre. Man behöver få in dem så att folk inte råkar illa ut, och för att eventuellt få ordning på de som begått brotten. 

Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg säger att rånen ökar.
Foto: PRIVAT

Fler rån på sommaren

När kommissarie Thomas Pettersson, polisens analytiker i Göteborg, i måndags sammanställde sommarens rån i city för GT hade 108 personrån skett från den första juni och fram till den 25 augusti. En ökning jämfört med 104 rån under förra sommaren.

– Sommarmånaderna brukar vara värst när det gäller personrån. Vi får se vad som händer under resten av augusti men det ser trots allt ut att bli ganska liten skillnad jämfört med förra året, sade Pettersson.

Bara ett dygn efter intervjun skulle dock statistiken komma att bli än mer dyster, när två nya rån inträffade i centrala Göteborg. 

Två rån, varav ett knivrån, inom loppet av en timme.