Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skräckfängelset för mördaren Bilevicius

Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
I fängelset träffade GT för ett antal år sedan en svensk-litauisk medborgare som erkänt mord på sin hustru. Foto: Arkadijus Vinokuras
En 52-årig man som erkände att han dränkt sin hustru för att komma över försäkringspengarna, i en intervju med GT inifrån Lukiskes. Foto: Petras Jonaitas

VILNIUS/GÖTEBORG. Här, i skräckfängelset Lukiskes i Litauens huvudstad Vilnius, kan livstidsdömde mördaren Nerijus Bilevicius komma att avtjäna sitt straff.

Innanför murarna som byggdes på uppdrag av Rysslands sista tsar har fängslade premiärministrar, rockstjärnor och brutala, svenska våldsmän spenderat sina dagar – och det har inte gått många årtionden sedan den sista avrättningen genomfördes.

– Fångarna betraktas som farliga, säger fängelsets vice direktör Romas Ostanavicius.

Bara några minuter från den litauiska parlamentsbyggnaden i huvudstaden Vilnius reser sig en katedral med kupoler mot himlen. Det är en ståtlig ortodox kyrka – som är en del av ett fruktat fängelsekomplex mitt i hjärtat av staden.

Fängelset bär namnet Lukiskes och är ett av de äldsta och största i Litauen. Det är här som mördare som är dömda till långa fängelsestraff ofta hamnar, bland annat livstidsdömda.

Flera av dem som ser tiden passera här inne ska ha dömts till döden, men fått straffen omvandlade när dödsstraffet avskaffades i Litauen på 90-talet. Nu får de i stället tillbringa resten av sina livs dagar inspärrade.

Katedralen är en del av fängelset i Litauens huvudstad Vilnius, som byggdes i början av 90-talet. Foto: Arkadijus Vinokuras

"Lukiskesfängelset är platsen där de värsta litauiska förbrytarna sitter", beskriver litauiska TV3. 

I regel bor fångarna ensamma, men de får bo två och två i cellen om de så önskar. Varje fånge har rätt till en boyta på 3,6 kvadratmeter oavsett om man delar cell eller inte, förklarar fängelsets vice direktör Romas Ostanavicius.

Våldsbrottslingar separeras inte från sexualbrottslingar, till skillnad från i Sverige där sexualbrottslingar ofta hamnar på särskilda anstalter. 

Om det förekommer något våld mellan de olika fångtyperna, kan han inte svara på.

– Det förs ingen statistik och jag kan därför inte kommentera frågan, säger Ostanavicius.

Nerijus Bilevicius vädjade

Enligt den litauiske åklagaren Biruté Puzeraite är det sannolikt här som Nerijus Bilevicius placeras om han förflyttas till Litauen. 37-åringen dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm och vädjar nu om att få avtjäna sitt straff i hemlandet.

– Min erfarenhet säger att sådana brottslingar får avtjäna sitt straff på på Lukiskes, säger Biruté Puzeraite.

 

LÄS MER: Litauiske domaren som avgör Nerijus Bilevicius öde

 

Det var hon som var åklagaren när en distriktsdomstol i Litauen fattade beslutet att omvandla mördarens straff till 15 års fängelse. Domslutet har överklagats och i dag väntas en ny förhandling äga rum under ledning av domaren Laisvydas Zederštremas.

– Det gavs ingen motivering. Domaren bedömde det som "ett vanligt mord" utan försvårande omständigheter, vilket gav Nerijus Bilevicius 15 års fängelse. Men det finns ingen anledning att anse att det finns några förmildrande omständigheter i hans fall. När vi fick beskedet vände vi oss till appellationsdomstolen, säger Biruté Puzeraite.

– Vi på åklagarmyndigheten ser ingen anledning till att det svenska straffet ska ändras.

Drottning Silvia på besök

Lukiskes-fängelset upprättades under den ryska tsaren Nikolaj II:s styre och började byggas år 1901. Under andra världskriget avrättades fångar och den hemliga tyska polisen Gestapo tog det i besittning för judar som skulle deporteras för att dödas.

Lukiskes-fängelset är ett av Litauens största och äldsta. Foto: Lukiskesfängelset

Genom åren har ett stort antal politiska fångar spenderat tid på Lukiskes-fängelset. Det handlar bland annat om ryska bolsjeviker och den tidigare premiärministern i Israel, Menachem Begin. Författare, poeter och musiker är andra som varit fängslade.

För några år sedan omskrevs Likuskes när den franska rockstjärnan Bertrand Cantat dömdes till åtta års fängelse för att ha mördat sin flickvän på ett hotellrum i Vilnius i samband med en filminspelning. En del av straffet avtjänade han på det ökända huvudstadsfängelset.

 

LÄS MER: Svensken i intervju inifrån beryktade litauiska fängelset

 

Det finns också svenskkopplingar till Lukiskes. GT träffade år 2007 en då 52-årig man som var dubbel medborgare i Sverige och Litauen inne i fängelset. Han hade vid tidpunkten erkänt att han och en medkumpan dränkt hans hustru i sjön Misko vid en populär semesterort för att komma åt hennes livsförsäkring på runt tre miljoner kronor.

– Det är som manuset till en film, sa svensken till GT inifrån Lukiskes.

På sin hemsida stoltserar fängelset med vilka prominenta gäster som varit på besök. Bland dem märks särskilt ett namn – drottning Silvia. Det var i december 2002 hon gjorde en visit här, tillsammans med organisationen Kris.

Drottning Silvia besökte fängelset i den litauiska huvudstaden för många år sedan. Foto: /IBL / /IBL

Livstid är livstid

Nerijus Bilevicius vill flyttas till Litauen för att det ska vara närmare för hans familj att besöka honom. Enligt Per Henrik Hedbrant, tf sektionschef på Kriminalvårdens rättsavdelning, kan inte svenska myndigheter påverka var Nerijus Bilevicius placeras om det väl blir så att han förflyttas.

– Det är upp till myndigheterna i Litauen, säger Per Henrik Hedbrant.

 

LÄS MER: Bakslaget i tidskampen om mördaren Nerijus Bilevicius

 

Ett av rummen inne i fängelset. Foto: Lukiskesfängelset

GT har utan framgång försökt nå Nerijus Bilevicius svenske advokat Björn Hurtig. Hans litauiske motsvarighet säger sig inte vara säker på vilket fängelse kom kan komma att bli aktuellt vid en eventuell förflyttning till Litauen.

– Man får se till varje enskilt fall, säger advokaten.

Skulle beslutet om att omvandla Nerijus Bilevicius straff bestå kan Kriminalvården stoppa hans förflyttning. Skulle domaren däremot efter den nya förhandlingen besluta att det är livstid som gäller också i Litauen kan han däremot räkna med att få sitta kvar i fängelset länge. Björn Hurtig har tidigare förklarat att utgångspunkten i Litauen är att livstid är just livstid.