Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skräckfågeln gick till
attack mot Richard

Den stora fågeln flög ljudlöst upp bakom Richard Gustavsson, 38, när han var på väg hem från jobbet – sedan kloade den honom i huvudet. Foto: Privat
"Det är extremt ovanligt att en ormvråk attackerar människor, jag har aldrig hört talas om det och det låter som en unik händelse", säger Lars Imby som har skrivit flera böcker om svenska fåglar. Ormvråken på bilden är inte den samma som gick till  attack mot Richard. Foto: Lasse Svensson

Den stora fågeln kommer ljudlöst upp bakom Richard Gustavsson, 38 – sedan kloar den honom i huvudet.

Ormvråken i Nygård i Lilla Edet har återigen börjat attackera folk.

– Det har varit lugnt ett tag men nu har det hänt mig flera gånger, säger Richard Gustavsson.

Det var drygt en vecka sedan Richard Gustavsson var med om den senaste attacken från den ilskna ormvråken. Han var på väg hem från jobbet när den stora fågeln satte klorna i hans, som tur var kepsbeklädda, hjässa.

– Man blir väldigt rädd, och det här är säkert fjärde gången det händer under de senaste månaderna, säger han till GT.

Det är i området kring Upphärad och Nygård i Lilla Edet kommun som attackerna inträffat och alla gånger har Richard Gustavsson cyklat.

Har attackerat flera

Först trodde han att det var en duvhök som satt klorna i hans huvud, men efter att han lagt ut bilder på fågeln på Facebook fick han reda på att det handlade om en ormvråk.

– Jag vet flera som fågeln har gett sig på. Det har varit lugnt under ett drygt år, men det verkar som om den är i gång igen, säger Richard Gustavsson.

Han själv har klarat sig utan skador, mest på grund av sin keps tror han själv. Men han är ändå orolig.

– för ett par år sedan var det en person som revs alldeles blodig här i närheten. Och man hör ju inte när fågeln kommer, så man kan inte försvara sig.

"Inte helt frisk"

Lars Imby har skrivit flera böcker om svenska fåglar och har 40 års erfarenhet av fältornitologi, han förvånas över ormvråkens beteende.

– Det är extremt ovanligt att en ormvråk attackerar människor, jag har aldrig hört talas om det och det låter som en unik händelse, säger han.

GT har tidigare skrivit om tjädertuppen som attackerade bilar längs Lerdalavägen. Förklaringen som gavs då var att fågeln fått en "knäpp", och historien om ormvråken kan handla om något liknande.

– Det kan handla om att den försöker skydda sitt bo, men i detta fall gissar jag att den här ormvråken inte är riktigt frisk i huvudet om man säger så, säger Lars Imby.