Skräck på Liseberg under halloween

Massor av skräck på Liseberg i höst – attraktionen The Experiment handlar om en forskare som ständigt är ute efter nytt blod.
Foto: Liseberg
Lotta Carlsbogård är ansvarig för den konstnärliga ledningen på Liseberg.
Foto: Liseberg
Mängder av pumpor skapar stämning på Liseberg under halloween.
Foto: Liseberg

Höstmyset är förstås kvar, men skräckstämningen skruvas upp på Liseberg inför halloween.

Fler läskiga attraktioner och skrämmande varelser har tagit plats i parken i år.

– Ger du dig in i leken får du leken tåla, säger Lotta Carlsbogård, områdeschef för konstnärlig ledning på Liseberg.

Lisebergs halloween-firande börjar redan i morgon och i år har parken satsat på flera nya attraktioner med skräcktema. Det är tredje året som Liseberg håller öppet för en temasäsong på hösten.


LÄS MER: Allt du behöver veta om jul på Liseberg


– Vi har två skräckområden i år, och efter klockan 17 ska man vara över elva år för att gå in där. Nytt är också att vi dubblerar antalet aktörer som är ute och agerar mot besökarna i våra skräckområden. Det kan kännas som att du medverkar i en film, säger Lotta Carlsbogård som är områdeschef för konstnärlig ledning på Liseberg.

Zombier och häxor

Det nya området "Mardrömmen" byggs upp framför stora scenen där det skapats en bygg- och lagerliknande plats med gamla containrar och bilar som ryker, och som belamrats med zombier och häxor.


LÄS MER: Se filmen från Halloween på Liseberg


– Här finns också skräckattraktionen "Haunted mansion" som vi har hyrt in för året, säger Lotta Carlsbogård.

Vinden – nytt skräckhus

"Vinden" som ligger i hamnområdet är ett nytt skräckhus som utmanar rädslor för mörka, trånga utrymmen och elaka barn. Det handlar om barn som varit inlåsta i nästan hundra år bakom en igenbommad vindsdörr. Där har tiden stått stilla och när dörren öppnas är barnen ute efter hämnd. 

På "Vinden", ett nytt skräckhus på Liseberg, möts besökarna av läskiga barn som varit instängda i 100 år.
Foto: Liseberg

– När vi utvecklar våra skräckkoncept utgår vi från vad folk är rädda för. Några klassiska fobier är spindlar, ormar, trånga utrymmen, clowner, blod, sjukdomar – och otäcka barn, berättade Sandra Leiknes, skräckhusproducent på Liseberg, när nyheten presenterades tidigare i höst.

Höstmys för barnen

Lotta Carlsbogård konstaterar att besökarna själva måste göra ett aktivt val att vilja bli skrämda och att de som är mindre skräcksugna kan välja en snällare upplevelse med höstmys och "bus eller godis".

Vanligt höstmys för de som inte är så skräcksugna.
Foto: Liseberg

– För de mindre barnen har vi ett område i Lisebergs trädgårdar som blivit förhäxat. Där har det vuxit upp svampar upp till två och en halv meter höga. På kvällen blir det snäppet läskigare när man kan se ögon lysa i skogen och kanske vill hålla mamma eller pappa i handen, berättar hon.

Jul igen på Liseberg

Inte långt efter att halloween-säsongen är slut, sista öppetdagen är 5 november, är det dags för julen att ta plats på Liseberg, i år för 18:e säsongen.


LÄS OCKSÅ: Otäcka barn ska sätta skräck i Lisebergs gäster 


– I år gör vi en extra satsning på ljus i parken. Vi vet att en av anledningarna att våra gäster kommer till Liseberg på julen är upplevelsen av allt ljus, säger Lotta Carlsbogård.

Utöver de fem miljoner ljuspunkterna i parken blir det fyra nya, stora ljusinstallationer.

Julen gör sitt intåg på Liseberg 17 november. I år satsas det på ännu mer ljus i parken.
Foto: Liseberg

– En ljusshow kommer att visas en gång per kväll vid stora scenen och på en av våra fasader blir det en särskild ljussättning. Det blir en stor ljusinstallation med sagotema i Lisebergs trädgårdar och på vattnet i hamnen visas ytterligare en ljusinstallation, berättar Lotta Carlsbogård.

Tre temasäsonger

Hon förklarar att arbetet med olika teman i parken utgår från årets tre säsonger som ska ge gästerna tre helt olika upplevelser: 

– Sommaren med fartfyllda åk, konserter och blommor ger en helt annan känsla än halloween som går från lite småläskigt med "bus och godis" till ren skräck. På julen vill vi skapa en åh!-känsla där man tar varandra i handen, tittar på ljusen och får en lugnare upplevelse.

Julen börjar på Liseberg den 17 november och pågår fram till den 30 december.