Skottlossning på krog – två personer är döda

De maskerade männen gick in på "Vår krog" på Hisingen i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Två män, 20 och 25 år gamla, sköts till döds och ytterligare åtta personer skadades.
Det tekniska teamet jobbade på plats inne på restaurangen där skottdramat ägde rum.
Foto: Nils-Petter Nilsson
En bil forslades bort.
Foto: Dragan Mitrovic
Ett av de två offren som sköts ihjäl på krogen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg är den 20-årige Petar Petrovic.
Foto: Privat
Mamman till Petar, 20: "Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem."
Foto: Privat
Polisen fick in larm om en skottlossning med automatvapen inne på krogen. Gärningsmännen hade polisvästar och döskallemasker
Foto: Henrik Jansson
Flera samlades på Värväderstorget på Hisingen för att hedra offren.
Foto: Adam Ihse
Åtta personer fördes till sjukhus efter skottlossningen i Göteborg på onsdagskvällen.
Foto: Anders Ylander
Larmet kom in till polisen vid 22.23 på kvällen och platsen spärrades av.
Foto: Anders Ylander
Polisen inledde en teknisk undersökning på platsen.
Foto: Anders Ylander
Emma Björkroth, 19, bor i ett hus bredvid torget:– Min systerdotter kunde inte sova, så jag tog med henne ut på promenad. Men nu när jag får veta vad som har hänt blir jag rädd och vill gå hem igen, säger hon.
Foto: Anders Ylander
1 / 12

Flera maskerade män gick in på restaurangen Vår krog i Göteborg på onsdagskvällen – och öppnade eld med automatvapen.

Två män, 20 och 25 år gamla, miste livet i attacken. Ytterligare åtta skadades.

Polisen har ingen misstänkt för morden – men tre män har häktats misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott som kan ha koppling till krogattacken.

– De hade två kalasjnikovs i bilen och är extremt intressanta, säger en poliskälla om de anhållna.

(UPPDATERAD 14.55)

DETTA HAR HÄNT:

# Gärningsmän öppnade eld på restaurangen Vår krog på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen. Dådet skördade två dödsoffer och ytterligare åtta skadades.

# Polisen misstänker att det kan röra sig om ett hämndbrott

# På söndagen häktades tre män som är misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Männen kan ha koppling till skottdramat.

# Enligt en poliskälla ska de ha gripits med två kalasjnikovs i bilen.

# Två av de häktade är kända av polisen. En är känd narkotikasmugglare, den andre muckade nyligen från ett fängelsestraff för grovt vapenbrott. 


Flera maskerade män, enligt uppgift med gul polisväst, stormade en fullsatt restaurang på Vårväderstorget på onsdagskvällen – och började skjuta urskillningslöst med automatvapen.

Polisen misstänker att dådet kan vara en hämndaktion efter en skottlossning den 30 januari på samma torg.

– Den killen som sköts i januari ska vara nära vän med de personer som nu är gripna och det finns alltså en hämndteori, säger en person med insyn.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg nämner också ett eventuellt hämndmotiv.

– Vår arbetshypotes är att det är gängrelaterat och att det finns ett hämndmotiv. Vi tittar så klart på andra tidigare skjutningar, säger han.

Under lördagsmorgonen kom uppgifter om att polisen utreder om det kan finnas fler inblandade. En teori är att gärningsmännen haft en spanare inne på krogen som signalerade när det var dags att slå till, enligt en källa med insyn i utredningen som Aftonbladet har talat med.

Polisen punktmarkerar nu medlemmar i de gäng som ligger i krig med varandra, eftersom man frukar ytterligare hämndaktioner.

Enligt flera uppgifter ska en av gärningsmännen ha filmat blodbadet.

– Det var två gärningsmän varav en filmade hela förloppet, säger en källa.

Statsminister Stefan Löfven kom på fredagen till Vårväderstorget i Göteborg direkt från sitt toppmöte i Bryssel.
Foto: Anna Svanberg
Han lovade en storsatsning på skolor och jobb för att ge ungdomar framtidshopp. Men stämningen var upprörd när statsministern lade ner sina blommor på mordplatsen.
Foto: Anna Svanberg
Folksamlingen ombads flera gånger att backa för att ge statsministern utrymme.
Foto: Anna Svanberg
Statsministers Stefan Löfven lade blommor på minnesplatsen efter de två ihjälskjutna männen.
Foto: Henrik Jansson
Marita Monrir, 49, och Ramissa Bohman, 57, tycker att det var bra att Löfven kom till Göteborg.
Foto: Anna Svanberg
Navid Roshnan, 19, är barndomsvän med Petar – som var en av de som sköts till döds under onsdagen.
Foto: Anna Svanberg

Ett av polisens bästa spår kan vara en övervakningskamera inifrån restaurangen. Enligt uppgifter fanns där fyra fungerande kameror som polisen nu har beslagtagit.

Enligt en källa till Aftonbladet visar filmen hur männen går in och skjuter vilt omkring sig iförda dödskallemasker och handskar.

Tre män som misstänks för synnerligen grovt vapenbrott kan ha någon typ av koppling till morden. På söndagen häktades männen i Göteborgs tingsrätt. Polisen har de senaste dagarna utrett ett möjligt sammanhang till krogdådet, men inte delgivit någon av männen misstanke för inblandning.

Det var nästan ett dygn efter blodbadet som polisen gjorde ett tillslag mot de tre männen när de befann sig i en bil på Ekedalsgatan i området Kungsladugård i centrala Göteborg.

Med dragna vapen tvingade polisen ut männen ur bilen.

Det var vid 21.40 på torsdagskvällen som polisen slog till mot en bil i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
Lite senare meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott, de personer som färdats i bilen samt ytterligare en person.
Foto: Henrik Jansson
Polisen kommer nu kontrollera vapnen för att se om det finns någon liknelse med de fynd som man gjorde på brottsplatsen på Hisingen.
Foto: Henrik Jansson
Vid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort.
Foto: Henrik Jansson
Två personer dödades och åtta skottskadades i dådet på onsdagskvällen.
Foto: Dragan Mitrovic

– De hade två Kalasjnikovs i bilen och är extremt intressanta, säger en poliskälla.

2011 dömdes en av de nu anhållna männen till fängelse 2 år och 6 månaders fängelse vid hovrätten för västra Sverige för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling. Efter en omfattande utredning där polisen spanade på ett flertal män åtalades dansken och flera medkumpaner för en stor knarkaffär där en kurir levererat 5,5 kilo cannabis i ett paket till Sverige.

Knarkaffär kopplad till Vårväderstorget

Spaningen i den tidigare polisutredningen avslöjar hur stora delar av knarkaffären var kopplad till Vårväderstorget i Biskopsgården – torget där den brutala skottlossningen med två döda ägde rum på onsdagskvällen. Ett flertal adresser omkring torget var aktuella i utredningen – och bland den danske medborgarens medgärningsmän bodde flera just vid torget.

I utredningen framkommer att narkotikan transporterades från Jönköping till Vårväderstorget i Biskopsgården – samma plats som den brutala skjutningen med två dödsfall ägde rum på onsdagskvällen.

Dansken som är hemmahörande i Göteborg dömdes till tre års fängelse för narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Hovrätten sänkte straffet till två år och sex månader – vilket i praktiken innebar att han fick sitta ett år och sex månader i fängelse, två tredjedelar av straffet.

En av de andra männen som sitter häktad dömdes så sent som i augusti för grovt vapenbrott till fängelse i fem månader. Den mannen är i 20-årsåldern och togs i somras på bar gärning när han bar en halvautomatisk pistol av märket Tokarev med magasin och tillhörande patroner i byxlinningen – på Väderilsgatan i Biskopsgården.

Hovrätten slog fast tingsrättens fängelsedom hösten förra året. Vapenbrottet bedömdes som grovt eftersom pistolen var laddad och mannen befann sig intill en skola när han greps. I förundersökningen framgår det att polisen även hittade femton patroner militär ammunition till ett automatvapen i hans bostad. Vapenbrottsdomen innebar i praktiken att han fick sitta i fängelse i tre månader – och muckade i februari tidigare i år.

"Absolut inte" delgiven misstanke

Advokat Anders Lindstrand företräder en av männen:

– Han förnekar brott. Han har absolut inte blivit delgiven någon misstanke om delaktighet i något annat. Detta är ett självständigt brott och han förnekar brott också, säger han.

Har din klient någon förklaring till varför det fanns vapen i bilen han färdades i?

– Nej, det har han inga kommentarer till, säger Anders Lindstrand.

Emma Björkroth, 19, bor bredvid torget där skottlossningen ägde rum.
Foto: Anders Ylander

Polisens presstalesman Björ Blixter säger att de vet i vilka kretsar de ska söka efter mördarna:

– Vi dammsuger Göteborg i de här kretsarna på uppgifter. Vi stannar fordon, vi har span på adresser. Det är klart att vi vill lösa det här så fort som möjligt. Ska vi ha en chans att lösa detta så ska vi göra det de närmaste dygnen.

Ni vet vilka som har gjort det här?

– Ja, alltså, vi har mycket uppgifter. Vi famlar inte i blindo. Nu är vi inne i det här skedet att vi snart antingen kan bekräfta eller dementera det här sambandet.

Vad avgör detta?

– Det är den tekniska utredningen, men även vittnesmål och förhör med anhållna. Vi ska vara säkra på att vi har fångat in rätt gärningsmän.

Enligt Aftonbladet kom mördarna till restaurangen på torget och sköt ihjäl 25-åringen. Sedan avvek de från området. Efter en stund ska de ha kommit tillbaka och skjutit ihjäl den 20-årige Petar Petrovic. Polisens teori är, enligt tidningen, att han blivit ett obekvämt vittne som sett för mycket av händelseförloppet. Därför sköts han till döds.

Två döda – åtta skadade

Personerna inne på restaurangen kollade på Champions League-matchen Barcelona-Manchester City när gärningsmännen började skjuta. Facit: Två döda, och åtta personer till sjukhus för vård.

Enligt Sahlgrenskas pressjour är samtliga skadade män, majoriteten är mellan 20 och 30 år. Även en man i 60-årsåldern vårdades för skador.

Två av de personer som skadades lindrigt vid skottlossningen har nu skrivits ut. De lämnade Sahlgrenska universitetssjukhuset på fredagen.

Tillståndet för den patient med värst skador beskrivs fortfarande som allvarligt men stabilt under lördagsmorgonen. Bland de övriga fem beskrivs läget som stabilt för en av dem medan fyra vårdas för lindriga skador.

En av de intagna patienterna är 22-årige Hysen Mala. Han var på krogen för att se favoritlaget FC Barcelona på tv när gärningsmännen slog till. Nu ligger han nedsövd på sjukhuset efter att en kula trasat sönder hans lungor och sex revben.

Läkarna har gett hans vakande storebror och storasyster ett tungt besked:

– Han kan inte röra benen. Det finns risk att han blir förlamad, berättar storebrodern.

Personerna med de allvarligaste skadorna vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset, medan de övriga finns på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus. Sahlgrenskas pressjour har inte uppgett vilken typ av skador det rör sig om.

Höll upp sin väns huvud

En man som var inne på restaurangen när mördaren och hans medhjälpare störtade in berättar hur han slängde sig ner på golvet

De maskerade männen gick in på "Vår krog" på Hisingen i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Två män, 20 och 25 år gamla, sköts till döds och ytterligare åtta personer skadades.
Det tekniska teamet jobbade på plats inne på restaurangen där skottdramat ägde rum.
Foto: Nils-Petter Nilsson
En bil forslades bort.
Foto: Dragan Mitrovic
Ett av de två offren som sköts ihjäl på krogen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg är den 20-årige Petar Petrovic.
Foto: Privat
Mamman till Petar, 20: "Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem."
Foto: Privat
Polisen fick in larm om en skottlossning med automatvapen inne på krogen. Gärningsmännen hade polisvästar och döskallemasker
Foto: Henrik Jansson
Flera samlades på Värväderstorget på Hisingen för att hedra offren.
Foto: Adam Ihse
Åtta personer fördes till sjukhus efter skottlossningen i Göteborg på onsdagskvällen.
Foto: Anders Ylander
Larmet kom in till polisen vid 22.23 på kvällen och platsen spärrades av.
Foto: Anders Ylander
Polisen inledde en teknisk undersökning på platsen.
Foto: Anders Ylander
Emma Björkroth, 19, bor i ett hus bredvid torget:– Min systerdotter kunde inte sova, så jag tog med henne ut på promenad. Men nu när jag får veta vad som har hänt blir jag rädd och vill gå hem igen, säger hon.
Foto: Anders Ylander
1 / 11

– Jag spelade död.

Sekunden efter att skotten avlossats såg han sin vän – skottskadad.

– Jag höll upp hans huvud. Han var träffad i bröstet. Jag sa åt honom ”somna inte, somna inte."

På vägen ut såg han Petar Petrovic, 20, som var på krogen för att äta mat och kolla på fotboll. Han låg utanför entrén. Han var livlös, skjuten med flera skott i bröstet.

– Jag önskar att det var jag som träffades i stället. De är så unga och har inte hunnit leva. Jag har haft ett långt liv.

Ett annat vittne berättar hur männen sköt "från höger till vänster" med automatvapen.

Enligt uppgifter kan polisens narkotikaspanare ha sett när mördarna gick in på restaurangen.

– Det satt civila spanare på adressen och såg hur de två gärningsmännen gick in och sköt, säger en poliskälla.

Aftonbladet skriver att spanarna ska ha suttit i en lägenhet i direkt anslutning till krogen och sett händelseförloppet. När gärningsmännen slog till ska spanarna inte ha ingripit eftersom de trodde att det var kolleger som gick in.

På en presskonferens under torsdagen, efter det blodiga dramat, sa Klas Friberg, regionchef vid polisen i Västra Götaland:

– Dådet är utfört på ett känslokallt sätt, helt utan känslor för medmänniskor.

Petar Petrovic, 20 och en 25 årig man sköts till döds.

Mamman till den mördade Petar Petrovic berättar att sonen besökte den lokala krogen för att titta på slutspelet i fotbollens Champions League och skulle hämta mat. Han var där med en kompis.

I tumultet träffades Petar av mördarnas kulor.

– Kompisen skulle bara gå på toaletten, då hände det där inne på restaurangen, berättar mamman. Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem.

Det serbisk-ortodoxa samhället i Göteborg har nu sorg. Ärkeprästen Dragan Mijailovic besökte Petars familj klockan halv sju på fredagsmorgonen:

– Jag var där för att försöka trösta dem. Det är verkligen en jättefin familj.

– Jag känner hela den här familjen. Men när jag kom dit blev jag så förvånad. Tiden har gått så fort och jag mindes när jag döpte Petar när han bara var en liten bebis.

En anhörig till den 25-årige man som också sköts till döds var mycket nedstämd efter dödsbeskedet. Han var tillsammans med den mördade mannens pappa – för att stötta:

– Hans pappa är jätteledsen. Han har dessutom högt blodtryck, det som har hänt är inte bra.

Polisen: Det är gängrelaterat

Polisen gick i ett tidigt skede ut med uppgiften att dådet har att göra med pågående gängkonflikter i Göteborg. Källor nära utredningen berättar också att måltavlan för dådet var den 25-årige mannen, som sköts till döds. Han har tidigare utsatts för en beskjutning på allmän plats i Biskopsgården.

Officiellt har polisen däremot inte bekräftat ett samband mellan dåden.

Enligt Klas Friberg har dådet på Vårväderstorget högsta prioritet.

– Alla tjänstgörande poliser är frikopplade för det här. Vi betraktar det som en särskild händelse och kommer sannolikt begära förstärkning för att klara oss. Vi har en tydlig inriktning att vi ska gripa och lagföra de som utförde det här dådet, säger

Efter morden på restaurangen reste inrikesminister Anders Ygeman till Göteborg. Han besökte även platsen för skjutningen för att bilda sig en egen uppfattning.

Till Dagens Nyheter säger han:

– Både vi och den förra regeringen har vidtagit åtgärder mot den organiserade brottsligheten men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt. Vi måste vidta tuffare åtgärder mot vapenhanteringen, införsel av vapen i landet, vi måste förbättra myndighetssamverkan mot den organiserade brottsligheten och vi måste utveckla metoder och resurser mot den organiserade brottsligheten.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.