Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skott avlossades av person på elsparkcykel

Så ska du agera om du hör en skottlossning

På torsdagen fick polisen i Karlstad samtal om smällare i stadsdelen Kronoparken.

Sent på kvällen kunde tekniker konstatera att tre till fem skott avlossats på platsen.

– En person på elscooter har skjutit mot en viadukt där två personer befann sig, uppger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i Värmland.

På fredagen vädjar polisen om uppgifter från vittnen eller andra som vet något om händelsen.

Vid 17-tiden på torsdagen fick polisen larm från allmänheten om att det hörts flera höga smällar i stadsdelen Kronoparken i Karlstad. 

Ett mindre område spärrades av.

– Det fanns ingen skadad person och inga ställen där vi kunde se att kulor hade träffat, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i Värmland.

Senare på kvällen kom fler vittnesuppgifter och polisens tekniker gjorde fynd som visade att det varit en skottlossning.

– Händelsen rubricerades först som vapenbrott, men i dag är det ändrat till mordförsök, säger Hedelin.

Tre till fem skott har avlossats på platsen av en person som använde sig av en elsparkcykel.

”Har skjutit mot två personer i en viadukt”

– Gärningspersonen har stått på den och skjutit ner mot en viadukt där två personer befann sig., Vi tror att det var de som var avsedda som måltavlor. De blev inte träffade och har inte givit sig till känna, förklarar Lars Hedelin som kallade till pressträff under fredagseftermiddagen.

Den misstänkta personen fortsatte sedan på elsparkcykeln längs en cykelväg genom bostadsområdet.

Polisen vill nu ha tips från allmänheten som kan vara till hjälp i utredningen.

– Det är värdefullt, hur litet det än är. Vi har en historik av skjutningar och gängproblematik som vi arbetar aktivt med i Kronoparken. Vi hart anledning att tro att det här är gängrelaterat, säger Lars Hedelin och tillägger:

”Vi vädjar till folk att höra av sig”

– Vi vädjar till folk att höra av sig med fler vittnesuppgifter. Annars kommer vi snart att ha en situation där helt oskyldiga människor, förbipasserande, blir träffade av såna här vansinnesdåd. Vi vet att det är en tystnadskultur i de här gängen. Folk är inte intresserade av att prata med polisen. Men vi vädjar ändå. Nu kanske det här samhällsansvaret måste gå före.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020