Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottlossning i Biskopsgården

Foto: Anders Ylander

Vid 13:30-tiden på söndagen fick polisen larm om skott på Hisingen.

Polisen bekräftar att det sköts mot ett hus, och tror att händelsen har ett samband med onsdagens skottlossning i samma område.

- Vi bedömer att det  finns en koppling mellan de två händelserna, säger Sven Ahlbin, chef för länskriminalen.

VId 13:30 på söndagen kom larmet om en skottlossning på Hisingen. Flera skott avlossades på Sommarvädersgatan, mot två lägenheter.

– Skjutningen var riktad mot ett hus, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Enligt polisen är det i nuläget oklart om de som bor i lägenheterna har någon koppling till varandra. Enligt GT:s reporter på plats finns skotthål i fönstret på ett bostadshus, och polisen uppger att det fanns människor i någon av lägenheterna vid skjutningen.

Ingen har kommit till skada vid söndagens skottlossning vid Biskopsgården. Det är den fjärde skottlossningen i Göteborg den här veckan, och söndagens andra.

– Vi ser det som ytterligare upptrappning. Det kan ha en knytning till dödsskjutningarna i söndags, säger Sven Ahlbin, chef för rikskriminalen, som på söndagseftermiddagen höll i en presskonferens.

Han vill inte kommentera närmare vad kopplingen består av.

– Vi gör den bedömningen, jobbar efter den teorin just nu. Jag kan inte berätta mer med hänsyn till förundersökningen, säger han.

Däremot finns ingen koppling mellan skjutningarna i Biskopsgården, och de andra i Lundby och Hammarkullen, uppger Ahlbin.

"Är jätteallvarligt"

Ingen är gripen för söndagens skottlossning på Sommarvädersgatan, men polisen har folk inne på förhör. Enligt Sven Ahlbin försvann någon, eller några, från platsen på moped.

– Vi ser situationen som mycket bekymmersam. Det sätter fokus på människor som inte är inblandade i de här konflikterna. Det finns människor som bor i de här husen. Det finns människor där på dagen. Det rör sig folk i området. Det finns risker för kulor som sticker på alla håll och kanter. Det är jätteallvarlig, säger han.

Enligt Sven Ahlbin är gängrivalitet en av orsakerna till skottlossningarna.

– Motiven är de klassiska: Vi har en underrättelsebild som säger att vi har en gängrivalitet som en av orsakerna. Droghandeln är ett av incitamenten för olika former av gängstrider, att man bland annat vill behärska narkotikamarknaden, säger han.

En förundersökning gällande försök till mord alternativt dråp har inletts efter skottlossning på Sommarvädersgatan. Polisen har spärrat av en stor del av bostadsområdet och en teknisk undersökning ska göras.

"Vill bara gråta"

Avspärrningarna är så omfattande att en del boende inte kommer in i sina lägenheter. En kvinna funderar på att flytta efter söndagens skottlossning.

– Jag vill bara gråta. Jag tänker på mina barn och vet inte vad jag ska göra. Ska jag stanna eller fly? Kommer de tillbaka? säger hon till GT:s reporter på plats.

En man som bor i området hörde skotten på söndagen.

– Det var runt fyra-fem skott och sedan en paus. Sedan sköts det kanske sex skott till, säger han.

En annan man är rejält skärrad efter skottlossningen.

– Jag är rädd att lämna mitt hem. Jag har upplevt krig och ljudet av skott betyder en annan sak för mig än många andra, säger han.

Skjutningen på Sommarvädersgatan är veckans fjärde, och söndagens andra, skottlossning i Göteborg.

Kommunstyrelsen har kallat till ett krismöte med politiker och polis, som ska hållas på måndag morgon.