Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sköterskan varnar för trenden: ”Kan bli blind”

Julie har arbetat som sjuksköterska i över tio år.
Foto: Privat
Nu varnar hon för oseriösa fillersaktörer.
Foto: Privat

Inget reglerar vem som får göra fillersingrepp.

Nu ryter Julie Horne ifrån mot kliniker med outbildad personal och sprutor från Ebay.

– I Sverige är det verkligen vilda västern. Kanske måste det ske ännu fler olycksfall och komplikationer innan man vaknar. 

Det som fick bägaren att rinna över för Julie Horne, var när hon såg att en person med knapp utbildning börjat arbeta med fillers-injektioner.

– Hon har aldrig hållit i en spruta i hela sitt liv. Nu har hon öppnat en klinik och börjat injicera efter att bara ha gått en kort utbildning, säger hon.

Julie Horne kommer från Arvika men jobbar nu som injektionssjuksköterska på en klinik på Oslo. Själv har hon varit sjuksköterska i över 10 år och nu vill hon varna för de som genomför skönhetsingrepp utan medicinsk utbildning.

– Det är ganska mycket som kan gå fel. Den som genomför de här ingreppen måste väldigt stor kunskap om anatomin.

Förutom att jobba som injektionssjuksköterska håller Julie Horne i föreläsningar.

Kan leda till vävnadsdöd

Fillers är ett implantat som injiceras för att förstora en kroppsdel eller ett område. Ofta handlar det om en läppförstoring – ett ingrepp som kan få allvarliga följder, enligt Julie Horne.

– Bland de värsta som kan ske är att du blir blind och mister synen permanent.

Vem får göra ingreppen?

Medicintekniska produkter måste vara CE-märkta. För "fillers" ska det också stå fyra siffror tillsammans med CE-märket på produkten, för att den ska få säljas. Produkten måste även ha svensk bruksanvisning och märkning. Det finns i dag inga formella krav i regelverket på vem som får utföra behandling med "fillers". Det är kommunen där skönhetskliniken ligger som kontrollerar verksamheten.


Källa: Läkemedelsverket

I ansiktet finns många artärer, som är de blodkärl som leder syrerikt blod från hjärtat till ut i kroppen. Det är när en droppe fillersimplantat råkar hamna i en artär och täpper till blodflödet till delar av ansiktet som de allvarliga skadorna kan inträffa.

– Det kan leda till vävnadsdöd, nekrotiska sår som ger ärr för livet och du kan behöva transplantera hud från andra någon annan del av kroppen. Om artären har förbindelse till ögat så kan det alltså leda till att du blir blind.


LÄS OCKSÅ: Cornelia, 20, förstorade läpparna – blev sängliggande 


Hon skrev sin varning och delade den med ett par starka bilder på Facebook:

https://www.facebook.com/julie.horne.549/posts/10156368713235337

Hon säger att komplikationer kan uppstå även på kliniker med välutbildad personal, med mångårig erfarenhet som vidareutbildar sig varje år.

– Men vi vet i alla fall vad man ska vara vaksam på och hur man ska behandla komplikationerna.


LÄS OCKSÅ: Läppfillers säljs direkt till kunder – Läkemedelsverket varnar 

Hon har över tio års erfarenhet.

Köper utrustning på Ebay

Utrustningen behöver vara i gott skick och av god kvalitet för att ingreppet inte ska vara farliga.

Så kontrollerar du utbildningen

Julie Horne rekommenderar att alla som planerar att göra ett ingrepp ska göra god research innan och bekräfta att den som utför ingreppet är medicinskt utbildad.

– Personen ska ha sin läkarlegitimation på väggen, ha ett giltigt ID-kort som bekräftar att de är injektionsbehandlare, säger Julie Horne.  

”Snälla var rädda om er!”, skriver hon på Facebook.

De seriösa leverantörerna säljer inte fillers-sprutor till outbildade behandlare. Detta har dock lett till att dålig utrustning säljs oreglerat på nätet, säger Julie Horne

– De oseriösa aktörerna försöker få tillgång till sprutor på annat håll för att kunna tjäna pengar. De kan köpa till exempel via Ebay och då kan ju sprutorna komma från en nedlagd klinik eller ha skadats i transporten. Sedan finns det kopior från Kina som ser precis ut som originalsprutorna.

Hon avslutar sin varning på Facebook med en hälsning till alla: 

”Snälla var rädda om er!”