Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterskan Johannas larm om de dödssjuka

Johanna Dahlqvist rasar mot vården av människor i livets slutskede i Uddevalla kommun.Foto: PRIVAT
Nu säger Johanna upp sig från kommunen och börjar jobba inom landstinget i stället.Foto: PRIVAT

Behandlingen av dödssjuka patienter i Uddevalla kommun är under all kritik.

Det menar undersköterskan Johanna Dahlqvist som nu säger upp sig i protest.

– Patienterna kommer in som på ett rullband. Det är inte rättvist, det är ovärdigt, säger hon.

2013 stängde Uddevalla kommun den specialavdelning på Österängens omsorgsboende som vårdade människor i livets slutskede, så kallad palliativ vård.

Efter det har palliativa patienter hänvisats till de tio platser som fram tills nyligen fanns på korttidsboendet Rosenhälls vårdhem. I februari i år beslutade socialtjänsten i kommunen att ta bort fem av platserna.

Nu blandas patienterna oavsett om de är i livets slutskede eller inte, något som påverkar de dödssjuka patienterna negativt. Det enligt Johanna Dahlqvist som är undersköterska och skyddsombud på Rosenhäll och som tidigare jobbade på Österängen.

"Kommer in på ett rullband"

– Nu blandar man personerna. Det kan vara stroke- eller demensdrabbade patienter tillsammans med palliativa patienter i olika åldrar. De hamnar i fel klientel.

– Patienterna kommer in som på ett rullband. Det är inte rättvis, det är ovärdigt. De ska få lugn och ro sin sista tid i livet.

Johanna känner ilska över hur de dödssjuka patienterna behandlas. Därför väljer hon att sluta i kommunen och i stället gå över till landstinget och Uddevalla sjukhus palliativa avdelning, något som Bohusläningen först skrev om.

– På landstinget uppskattas vår erfarenhet, vår kompetens. De ser individen och familjen, de anhöriga.

"Patienterna kommer in som på ett rullband", säger Johanna Dahlqvist.Foto: PRIVAT

Förutom att patienterna i den palliativa vården blandas med andra patienter slussas de mellan hemmet och korttidsboendet i stället för att få den trygghet som ges i ett långtidsboende, menar Johanna.

Kommunen håller inte med om Johannas kritik.

– Jag delar inte alls deras uppfattning. Vi bedriver bra palliativ vård, och kommer även i framtiden fortsätta med det. Dessutom var skyddsombud från personalen med i förhandlingarna, och beslut om omorganisation togs i enighet, säger socialchefen Malin Krantz till Bohusläningen.

Kommunen håller inte med

Anledningen till resursfördelningen var att platser på Rosenhäll stod tomma och att de behövdes på annat håll i vården, enligt kommunen.

– Omorganisationen kommer inte att drabba den palliativa vården. Dessutom är det flexplatser, vilket innebär att vi kan återinföra platserna på Rosenhäll så snabbt som på 48 timmar, om behovet skulle finnas, säger Malin Krantz till tidningen.

Johanna Dahlqvist delar inte den bilden.

– De räknar huvuden och räknar rum. De ser flödet av patienter som en vandrande budget. Men man kan inte sätta en summa på en människas liv, avslutar hon.

 

Läs fler västsvenska nyheter i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android