Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterskan Emmas kritik mot de nya arbetstiderna

Tre nyheter att hålla koll på.
Emma Ed är en av nattsköterskorna som riktar kritik mot Skövde kommuns nya arbetstidsavtal.Foto: Privat / Privat

I ett nytt arbetstidsavtal har Skövde kommun förändrat scheman för 800 anställda inom vård och omsorg.

Ett beslut som skapat stor oro hos personalen – som till veckan kommer lämna in en namnlista till kommunen.

– För oss är det här ett steg bakåt i utvecklingen, säger Emma Ed, 31, som är en av nattundersköterskorna.

Skövde kommun har motiverat den nya förändringen med att fler anställda ska erbjudas heltid, samtidigt som arbetet effektiviseras och blir mer hälsosamt.

Men flera anställda menar att det leder till det motsatta.

Och några av de som varit mest engagerade är nattundersköterskorna – som riktar stor kritik mot förändringen, vilket Skövde Nyheter tidigare skrivit om. 

– Planen i det nya arbetstidsavtalet från kommunens sida är att våra nätter ska kortas med minst en timme, vilket då leder till att vi behöver jobba fler arbetspass för att komma upp i samma procent som tidigare. Därtill förväntas vi som tidigare bara jobbat natt nu också jobba kvällar, vilket leder till ännu fler pass, säger Emma Ed som är en av nattundersköterskorna.

Kritiken mot kommunen: ”Missräkning”

En stor del av de anställda inom vård och omsorg har under en längre tid haft så kallad årsarbetstid. Den anställde har till viss del fått styra sin arbetstid själv, men avtalet bedömdes ha brister och sades därför upp tidigare i år.

– Jag tror att det här är en stor missräkning från kommunens sida. Jag tror att det här leder till att vi förlorar personal snarare än att de kan rekrytera fler.

– Vi är många som har jobbat ständig natt för att vi valt att göra det. Att då lägga till ofrivillig tvåskift – vi anser att det är ett steg bakåt i utvecklingen, säger Emma Ed.

Nu riktar de kritik mot kommunen.Foto: SKÖVDE KOMMUN / ATELJEDIGITAL

Nattpersonalen tog tidigare i somras fram en kravlista som de presenterade för arbetsgivaren, men utan att ha fått något vidare gehör.

– Vi fick ett skriftligt svar där de mer eller mindre sa att vi var oroliga för förändringar. Men det är inte vad det handlar om, utan det handlar om att vi är oroliga för hur vi ska orka, säger Emma Ed.

Lämnar in en namnlista

På torsdag kommer de anställda i stället att lämna in en namnlista till omvårdnadsnämnden, där de hoppas få frågan lyft.

– Vi hoppas att man lyssnar på oss. Att man lyssnar på de som kommer gå på dessa scheman, och att vi kan få igenom de förändringar som gör att det blir en hållbar situation.

Kommunen svarar till Skövde Nyheter att de är medvetna om att det nya schemat skapat oro, men att det är förändringar man behöver tillämpa.

 – För att vi ska bygga en heltidsstruktur i vår sektor är det detta arbetssätt vi måste jobba med. Det är klart att det blir protester men det funkar inte om vi inte har personal på plats när vi behöver dem, säger Linda Pettersson, kundansvarig HR-partner inom sektor vård och omsorg, till tidningen.