Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterska ville muntra upp sin kollega – fotade demenssjuk

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Nina Miskovsky, M, är kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen i Göteborgs kommun. Foto: PRESSBILD
Den anställde inom hemtjänsten ville muntra upp sin kollega. Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
För mindre än två år sedan stängdes tre undersköterskor av vid ett äldreboende i en annan stadsdel i Göteborg, efter en inte helt olik händelse. Foto: SOFIA SABEL

En anställd inom hemtjänsten i Göteborg varnas efter att ha fotograferat en demenssjuk åldring och skickat bilden till en kollega med kränkande kommentarer.

– Hon sa att hon gjorde det för att muntra upp sin kollega, säger enhetschefen vid hemtjänsten i den aktuella stadsdelen.

Nu får kvinnan en skriftlig varning. 

För snart två år sedan stängdes tre undersköterskor av vid ett demensboende i Göteborg sedan de skickat filmer och bilder på boende med kränkande kommentarer i sociala medier.

En kvinna fotades då hon hade tagit på sig lager på lager med trosor. En annan fick ett öknamn kopplat till urin och frågades ut framför kameran om sina för länge sedan döda föräldrar. 

En undersköterska dömdes senare, mot sitt nekande, för kränkande fotografering.

Menat som ”rolig grej”

Nu kan GT berätta att en liknande händelse uppdagats i Göteborg. En anställd inom hemtjänsten i en annan stadsdel i Göteborg varnas nu efter att ha fotograferat en dement som hon hade ansvar för. 

Bilden skickades sedan vidare till en kollega med kommentarer som beskrivs som kränkande. 

”Bilden har du kommenterat på ett respektlöst och kränkande sätt”, skriver kommunen i ett brev till den anställde där hon fick yttra sig om anklagelserna. 

– Det här är inte okej och när man gör så här så blir det en varning. Vi är till för våra omsorgstagare inte för att driva med dem, säger enhetschefen vid hemtjänsten i stadsdelen där händelsen inträffade i slutet av förra året. 

Enligt enhetschefen ska kvinnan vara ångerfull och förklarat sitt agerande med att hon ville muntra upp en kollega. 

- Det var menat som en rolig grej. Hon sa att hon gjorde det för att muntra upp sin kollega som skulle gå hem på föräldraledighet och visa att hon saknade henne, säger enhetschefen.

Nina Miskovsky: Oförsvarbart

Nina Miskovsky, M, är kommunalråd med centralt ansvar för stadsdelsnämnder och äldreomsorg i Göteborg. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men hon reagerar starkt.

– Rent generellt är det väldigt illa när en anställd missbrukar det förtroende den har. Det är jätteallvarligt, säger Nina Miskovsky.

Hon hänvisar till värdegrunden och det värdegrundsarbete som pågår ute i stadsdelarna. Men menar samtidigt att det är svårt att helt undvika att enskilda personer gör fel. 

– Så länge man har med människor att göra finns det inga hundraprocentiga garantier. Det är helt oförsvarbart. Det finns inga ursäkter och det tyder på en väldigt tråkig människosyn, säger Nina Miskovsky.  

Demenssjuk åldring

Tillfrågad om vad den kränkande kommentaren bestod i, svarar enhetschefen i stadsdelsen: 

– Man försökte göra sig rolig, något om att hon var på jakt efter sin käpp. Det här är en person med sviktande kognitiv förmåga, som är lite demenssjuk. De ska vi definitivt inte driva med på det sättet.

Enligt enhetschefen gjordes omedelbart en koll av hennes mobiltelefon för att se om det kunde finnas fler bilder. 

Men det fanns inte. 

Nu får kvinnan en skriftlig varning. I stadsdelen beskrivs nu händelsen som en engångsföreteelse och bedöms som utagerad. 

– Det är beklagligt att det uppstår, vi ska vara professionella, säger enhetschefen. 

Efter händelsen i en annan stadsdel för snart två år sedan polisanmäldes de tre utpekade undersköterskorna. Den av de tre som hade spelat in en film med den svårt demenssjuka kvinnan och delat i den stängda snapchat-gruppen dömdes senare för kränkande fotografering. 

Äldreministern: Man blir förskräckt

När polisen i den utredningen förhörde äldreomsorgschefen i den aktuella stadsdelen om varför två av de tre omplacerades till städare, svarade hon kort:

– För att de inte ska jobba i yrket med människor.

Äldreminister Lena Hallengren var också en av många som reagerade den gången:

– Man blir förskräckt, sa äldreministern.

– Hela äldreomsorgen ska vila på en värdegrund som symboliserar respekt, förståelse och ödmjukhet för äldre och det här är allting annat och jag förvånas över den värdegrund som saknas.

Ingen av de tre arbetar i dag kvar på boendet. Men GT kunde avslöja att den dömde – under förundersökningen om kränkande fotografering – kunde få ett nytt vårdjobb, med högre lön, i grannkommunen. 

Domen efter den händelsen har överklagats till hovrätten.