Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sköterska hånade dement – köps ut från nya jobbet

Undersköterskan tvingades gå – sedan fick hon anställning i Lundby Foto: Daniel Olsson
Bilden är ett montage. Kvinnan på bilden har ingenting med texten att göra.

Nio månader efter att undersköterskan stängts av och förklarats olämplig att arbeta med människor i en stadsdel i Göteborg fick hon en ny fast tjänst i Lundby. 

Chefen som ansvarade för anställningen kontaktade aldrig kvinnans gamla arbetsplats.

– Det är helt ny information för oss, sa Katarina Mueller, chef för äldreomsorgen i Lundby, då GT avslöjade historien.

Nu köps undersköterskan ut efter två månaders anställning – och skattebetalarna står för notan.

Historien inleddes våren 2018 då en chef vid ett av Göteborgs kommuns demensboenden fick larm om att flera undersköterskor spridit kränkande kommentarer och filmat en mycket svårt demenssjuk kvinna på boendet.

– Man blir förskräckt, sa dåvarande äldreministern Lena Hallengren om GT:s avslöjande då.

Tre undersköterskor stängdes av. En avskedades medan två omplacerats till lokalvårdare.

Katarina Mueller är chef för äldreomsorgen i Lundby, där den tidigare avstängda kvinnan fick jobb.

 

Undersköterskan fick nytt fast jobb

När polisen senare förhörde äldreomsorgschefen i den aktuella stadsdelen om varför de två omplacerades, svarade hon kort:

– För att de inte ska jobba i yrket med människor.

Men i stadsdelens Lundby var det fritt fram. För två veckor sedan kunde GT avslöja att en av de omplacerade undersköterskorna fått nytt fast jobb som undersköterska i stadsdelen. 

Det visade sig att den anställande chefen inte hade kontaktat kvinnans gamla arbetsplats – trots att kvinnan uppgett en tidigare kollega på den arbetsplatsen som referens. 

– Det är helt ny information för oss, sa Katarina Mueller, sektorschef för äldreomsorg, hälsa och sjukvård i Lundby.

Efter knappt två månader i tjänst får undersköterskan nu gå. Med sig får hon två månadslöner i avgångsvederlag.

– Det beror på att vi brustit i referenstagning. Vi har tagit referenser och fått bra referenser men inte från de senaste två arbetsgivarna. Det är en brist, säger Katarina Mueller i dag.

– Skälet till att vi får betala för en överenskommelse är att hon inte begått något fel i vår stadsdel. Vi har inte kunnat avskeda eller gå till arbetsrättsliga åtgärder för vad som skett hos oss. 

Får gå med avgångsvederlag

För den av de tre avstängda undersköterskorna som avskedades väntar nu också rättegång. Hon åtalades tidigare i år för att ha filmat den svårt dementa och förvirrade kvinnan då hon frågas ut av personalen om sin för längesedan avlidna mamma.

Den dementa kvinnans svar och uppträdande häcklas senare av de tre i en snapchatgrupp.

”Jävla tanti!”, skriver den undersköterska som nu får gå från Lundby, och fortsätter:

”Så rolig pratar i nattmössan delux”.

På en Snapchatgrupp spred personalen hånande kommentarer mot en svårt dement kvinna. Foto: RICHARD DREW/AP TT NYHETSBYRÅN

Vid ett annat tillfälle ska samma undersköterska, enligt polisens utredning, ha skrivit att hon hoppades att kvinnan skulle få ”pesten”, i betydelsen en svår förkylning som undersköterskan själv legat hemma sjuk med.

Lundby: ”Borde inte ha hänt”

För två veckor sedan uppgav stadsdelen att alla de referenser som undersköterskan angav i sin ansökan hade kontaktats och även gett henne goda vitsord. 

Men när GT kontaktar en av referenserna, en tidigare kollega på arbetsplatsen där den dementa kvinnan hånades, uppger denne att hon aldrig blivit uppringd. Tvärtom var hon överraskad över att vara angiven som referens och uppgav att hon inte skulle ha gett några goda vitsord – om hon kontaktats. 

GT har också begärt ut telefonlistorna från den anställande chefens telefoner, mobil och fast telefon. De visar att det nummer som anges i jobbansökan som referensens nummer aldrig ringts. 

– Vi har ju sett detta. Den dialogen kan jag inte dela med mig av, det förs internt. Men jag har förtroende för den chefen, säger sektorschefen Katarina Mueller om referenstagningen. 

”Klart att vi har brustit”

Sedan tidigare har stadsdelen även uppgett att det funnits brister i referenstagningen redan i det läge att någon kontakt inte togs med någon av cheferna hos undersköterskans två senaste anställningar. 

– Det är klart att vi har brustit. Vi ska inte behöva lösa ut en person efter två månader. Det här borde inte ha hänt, säger Katarina Mueller.

GT har sökt både den aktuella undersköterskan och den anställande chefen.