Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterska förnedrade dement – jobbar vidare

De häcklande omdömena spreds via sociala medier.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

I personalens snapchat-grupp på demensboendet i Göteborg spreds filmer och häcklande omdömen om svårt dementa. 

En kvinna fotades då hon hade tagit på sig lager på lager med trosor. En annan fick ett öknamn kopplat till urin och frågades ut framför kameran om sina för länge sedan döda föräldrar.

Nu döms en av undersköterskorna – som redan fått nytt vårdjobb med högre lön i grannkommunen. 

– Det är väl bara toppen på ett isberg, säger sonen till en av de drabbade kvinnorna.

Det var under våren 2018 som en av cheferna på det kommunala demensboendet i Göteborg av en ren tillfällighet fick kännedom om personalens interna diskussionsgrupp på kommunikationsverktyget Snapchat. 

I tråden delades filmklipp, bilder och häcklande kommentarer om de svårt demenssjuka på en av avdelningarna. 

”Jävla tanti”

”Så rolig pratar i nattmössan delux”, löd några av kommentarerna där den av undersköterskorna skrev ut den filmade dementa kvinnans öknamn, anspelande på urin.

Under rättegången i Göteborgs tingsrätt nekade den sparkade undersköterskan till alla anklagelserFoto: Lovisa Waldeck

”Toppen av ett isberg”

– Vad heter de andra på den avdelningen, vilka öknamn har de fått?, frågade sig kvinnans son under rättegången i Göteborgs tingsrätt i maj.

- Hur många gånger har det här förekommit. Det är väl bara toppen av ett isberg, det här.

Nu fälls undersköterskan som filmade och skrev ut öknamnet i en av diskussionerna. Hon fälls för det relativt nya brottet kränkande fotografering. 

Det sker mot hennes nekande.

Undersköterskan avskedades från Göteborgs kommun. Men nu kan GT avslöja att hon redan under avstängningstiden, då hon varslats om avsked, fick ett nytt bättre betalt vårdjobb  – i grannkommunen. 

Två veckor efter att hon formellt fått sparken av Göteborgs kommun inleddes hennes nya tjänst i Partille där hon fortsatt har en tillsvidareanställning. 

Åklagaren Håkan Johansson anmärkte på att undersköterskan helt saknade ånger efter det som hände.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT

Förnekar helt – en hälsning

– Det här är inte någonting jag känner till, säger Erika Hägg, vård- och omsorgschef på Partille Kommun.

Och beskriver de interna rutinerna för anställningar inom vårdområdet:

– Man ska uppvisa utdrag ur belastningsregistret innan man anställs, men det hade ju inte hjälpt i det här fallet, och vi ska ringa referenser givetvis.

Enhetschefen som anställde undersköterskan, först som vikarie och senare som fast anställd, uppger att hon till nu var ovetande om historien i Göteborg. 

Enligt enhetschefen angav undersköterskan ett namn som så kallad chefsreferens. Men då GT kontrollerar referensen visar det sig att det inte alls är någon chef eller person på arbetsledande befattning utan en helt vanlig anställd på boendet. 

Någon annan referens togs aldrig, enligt enhetschefen. 

GT har varit i kontakt med den dömda undersköterskan som avböjt att ge några kommentarer. 

Under rättegången förnekade hon dock alla anklagelser och menade att filmen på den dementa kvinnan var en hälsning till de i personalen som var lediga.

Öknamnet med anspelning på urin beskrev hon som en skämtsam jargong – utan några baktankar. 

118785629Foto: SKÄRMDUMP

Inget olämpligt

Hon berättade att snapchat-gruppen startats som ett sätt för personalen på avdelningen att diskutera schemat och liknande frågor. Någon gång hade man också delat semesterbilder. 

– Syftet var att förenkla arbetet, sa kvinnan som uppgav att hon aldrig reflekterade över att gruppen utvecklats till något annat eller använts till något olämpligt.

Via hennes advokat förde hon också fram att boendet hade en egen Facebook-sida där boende på demensboendet då och då förekom på bild. 

Åklagaren Håkan Johansson berättade under sin slutplädering i rätten att han hade kommit till rättegången med avsikten att yrka på enbart böter. 

Men under rättegången ändrade han sig, och ville se en skärpning:

Åklagaren: ”Jag ser bara hånet”

– Jag ser inget kärleksfullt i detta. Jag ser bara hånet. Se bara detta med (öknamnet), sa åklagaren och konstaterade att den åtalade helt saknade ånger. 

Avsaknaden av ånger och det faktum att undersköterskan fått ett nytt jobb direkt efteråt, ett jobb hon själv beskrev i rätten som bättre än hennes tidigare, gjorde att åklagaren yrkade på villkorlig dom och ett kännbart bötesstraff. 

Undersköterskan döms nu till 50 dagsböter. Hon ska också betala skadestånd till kvinnan på 5000 kronor i kränkning.

Detta särskilt eftersom målsäganden på grund av sjukdom haft svårigheter att värja sin personliga integritet”, skriver tingsrätten i sin dom.

Enligt domstolen har den dementa kvinnan filmats i en miljö som kan ses som hennes hemmiljö, att det skett i hemlighet, olovligen och utan att det var försvarligt. Samtidigt håller tingsrätten med om att någon hänsyn inte ska tas till att undersköterskan avskedades till följd av händelsen, då hon fick en ny tjänst omedelbart efter händelsen. Annars är det brukligt att avsked vägs in i straffbedömningen.  

Den nu dömda undersköterskan är inte ensam om att få ny tjänst kort efter avslöjandet. 

Tidigare i år kunde GT avslöja att en av hennes arbetskamrater som stängdes av och omplacerades till städtjänst med motiveringen att hon inte var lämplig att arbeta med människor, åtta månader senare fick en fast tjänst inom samma område, men i stadsdelen intill.

Efter GT:s avslöjande fick stadsdelen köpa ut kvinnan. 

Den gången visade det sig att den anställande enhetschefen inte hade följt reglerna för referenstagning. En referent från boendet där kränkningarna skedde påstods ha gett goda referenser visade sig aldrig ha ringts upp.