Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterska avstängd efter hån mot dement – fick ny tjänst

Den svårt dementa kvinnan häcklades och filmades av personalen – nu har en av undersköterskan fått nytt jobb i grannstadsdelen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SOFIA SABEL / DN
Den avstängda undersköterskan har fått nytt jobb efter skandalen på tidigare arbetsplatsenFoto: Polisens förundersökning
Undersköterskorna använde sig av Snapchat.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Den svårt dementa kvinnan filmades och hånades av en grupp undersköterskor på äldreboendet. 

En av sköterskorna skrev i en chattkonversation att hon hoppades att kvinnan fick ”pesten” och omplacerades till lokalvårdare för att sedan lämna sin tjänst. 

Nio månader senare har undersköterskan fått nytt jobb på ett äldreboende i en annan stadsdel.

– Det är helt ny information för oss, säger den ansvarige äldreomsorgschefen i stadsdelen.

– Man blir förskräckt, sa dåvarande äldreministern Lena Hallengren om GT:s avslöjande i fjol om hur en äldre, svårt dement kvinna häcklades och förnedrades av personalen på ett kommunalt boende i Göteborg. 

Bilder på kvinnan, och åtminstone en film, spreds i en grupp på Snapchat. Dessutom ska kränkande kommentarer förekommit.

Tre undersköterskor stängdes av. 

Lena Hallengren, dåvarande äldreminister, var mycket upprörd över händelsen i Göteborg.Foto: JENS CHRISTIAN

En avskedades medan två hann säga upp sig innan det blev aktuellt med en eventuell varning.

Då hade de två omplacerats till lokalvårdare.

”Ska inte jobba med människor”

När polisen senare förhörde äldreomsorgschefen om varför de två omplacerades, svarade hon kort: 

– För att de inte ska jobba i yrket med människor. 

Men där den ena stadsdelen i Göteborg bedömer en anställd som olämplig att arbeta med människor, väljer en annan att erbjuda samma person en ny fast tjänst med i stort samma arbetsuppgifter som tidigare. 

Nu kan GT avslöja att det bara gick nio månader för en av de två undersköterskor som sa upp sig att få en ny tjänst. 

På ett äldreboende i en annan stadsdel. 

Brinner för sitt arbete

I sin ansökan till nya jobbet i staden skriver undersköterskan att hon brinner för sitt arbete och ”sätter individen i fokus”.

Chefen för stadsdelens äldreomsorg uppger att den nyanställdas bakgrund var okänd för dem.

– Det var helt ny information från oss. Vi visste inte att den här personen hade varit med om den här händelsen, säger chefen.

Vad tror du att anhöriga till äldre på era hem tänker då de läser om den här rekryteringen?

– Det är klart att de kommer reagera på det. Det vore konstigt annars. Vi måste titta över referensupptagningen, säger chefen. 

Anhörig: ”För att jävlas”

Filmer och kommentarer om den dementa kvinnan har spridits i en grupp på Snapchat där flera anställda på hemmet var medlemmar. På film frågas den förvirrade kvinnan ut av personalen om sin för längesedan avlidna mamma. Och de häcklar hennes svar i kommentarerna efteråt.

– Jag får uppfattningen att den som ställer frågan om hennes mamma gör det för att jävlas. Man vill få henne orolig eller ledsen. Det är den karaktären på frågorna, säger en anhörig till den dementa kvinnan då han förhörs av polisen. 

– Mamman är något som hon pratar om kontinuerligt och blir alltid ledsen. Det är emotionellt laddat för henne. Hennes mamma har alltid varit en trygghet för henne och hon saknar henne kontinuerligt och blir alltid ledsen. 

 

Den dementa kvinnan häcklade i sociala medier av tre undersköterskor som alla stängdes av - nio månader senare har en av dem fått anställning. Foto: Polisens förundersökning

Undersköterskan: ”Jävla tanti”

Den nu nyanställda undersköterskan i stadsdelen bredvid publicerar i anslutning till filmklippet en stor gapskrattande så kallad smiley och skriver:

”Jävla tanti! Så rolig pratar i nattmössan delux.”

I en annan chattkonversation som visas upp för polisen under ett förhör ska undersköterskan ha kommenterat sin egen förkylning som ”pesten” och fortsatt med att meddela att hon hoppades att den dementa kvinnan, när hon kom tillbaka till arbetet, också skulle få ”pesten”.

Den undersköterska som höll i mobilkameran då filmklippet togs har avskedats och åtalades häromveckan – mot sitt nekande – för ofredande.

De övriga två avstängda lämnade under utredningens gång sina tjänster. Det gjorde att stadsdelen aldrig hann besluta om de skulle varslas om en skriftlig varning eller ej.

Men nu har alltså en av de två som slapp rättsliga efterföljder fått ett nytt fast jobb.

Kan ändra rutinerna

Och de ansvariga i hennes nya stadsdel är självkritiska. 

– Det vi inte har gjort är att vi inte ringt till de två senaste arbetsgivarna eftersom hon inte uppgivit dem som referenser. Där skulle vi ha frågat varför hon inte uppgivit det, där har vi brustit, säger chefen med ansvar för äldreomsorgen. 

I ansökan anges dock en kollega från boendet där den dementa kvinnan filmades.

Enligt den chef som ansvarade för anställningen har alla referenser kontaktats och gett goda referenser. 

När vi ringer upp den tidigare kollegan nekar hon till att överhuvudtaget ha blivit uppringd. Än mindre att hon gett några positiva referenser:

– Jag har inte blivit kontaktad. Hade jag blivit kontaktad hade jag aldrig gett någon referens.

GT har sökt den nyanställda undersköterskan som inte besvarat våra kontaktförsök.