Sköt två bröder - döms till fängelse för mordet

Publicerad

Galak Osman döms till 14 års fängelse för det fem år gamla mordet på Komettorget.

Han sköt då mot två bröder, varav den ena dog.

Själv hävdar han att det rört sig om nödvärn och att han känt sig hotad av bröderna.

Det var på långfredagen för fem år sedan som en man sköts till döds, och hans bror skottskadades på Komettorget i Bergsjön, Göteborg. På torsdagen kom domen mot mannen som avlossat skotten, 34-årige Galak Osman. Göteborgs tingsrätt dömde honom till 14 års fängelse för mord och försök till mord. Han ska också betala 431 000 kronor i skadestånd.

Osman har själv erkänt att han skjutit mot de båda bröderna, men menar att det har skett i nödvärn. Han har också sagt att hans avsikt aldrig varit att döda någon.

– Jag anser att det är ett upprörande domslut, att man tillåter sig att göra den bedömningen och att blunda från allt annat som framkommit under utredningen, säger 34-åringens försvarsadvokat Anders Lindstrand.

"Låg i luften"

Enligt den dömde 34-åringen ska allt ha börjat med att en närstående till honom några år tidigare har blivit hotad av den ena av bröderna. Han säger också att han ska ha fått en hälsning om att bröderna ska ha velat döda honom. Han menar också att de ska ha hotat hans familj.

Kvällen innan mordet ska de ha träffats på en krog i Bergsjön, och Galak Osman har sagt att de då ska ha ställt en massa frågor om hans familj, och att han kände "att det var något som låg i luften".

Tror att Osman överklagar

Han säger att han på spårvagnsresan kände utanpå deras kläder och kände ett vapen. En av bröderna ska ha sagt:

– Aaa, det är till dig idag. Det är ett vapen. Vi ska begrava dig levande. Vi ska döda dig. Vi ska stampa ner ditt huvud.

Anders Lindstrand har ännu inte talat med sin klient, men han utgår från att han kommer att vilja överklaga.

– Jag tycker det är upprörande att man utdelar ett sådant fängelsestraff och blundar för alla andra aspekter, menar Lindstrand.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER