Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sköt två bröder - döms till fängelse för mordet

Galak Osman döms till 14 års fängelse för det fem år gamla mordet på Komettorget.

Han sköt då mot två bröder, varav den ena dog.

Själv hävdar han att det rört sig om nödvärn och att han känt sig hotad av bröderna.

Det var på långfredagen för fem år sedan som en man sköts till döds, och hans bror skottskadades på Komettorget i Bergsjön, Göteborg. På torsdagen kom domen mot mannen som avlossat skotten, 34-årige Galak Osman. Göteborgs tingsrätt dömde honom till 14 års fängelse för mord och försök till mord. Han ska också betala 431 000 kronor i skadestånd.

Osman har själv erkänt att han skjutit mot de båda bröderna, men menar att det har skett i nödvärn. Han har också sagt att hans avsikt aldrig varit att döda någon.

– Jag anser att det är ett upprörande domslut, att man tillåter sig att göra den bedömningen och att blunda från allt annat som framkommit under utredningen, säger 34-åringens försvarsadvokat Anders Lindstrand.

"Låg i luften"

Enligt den dömde 34-åringen ska allt ha börjat med att en närstående till honom några år tidigare har blivit hotad av den ena av bröderna. Han säger också att han ska ha fått en hälsning om att bröderna ska ha velat döda honom. Han menar också att de ska ha hotat hans familj.

Kvällen innan mordet ska de ha träffats på en krog i Bergsjön, och Galak Osman har sagt att de då ska ha ställt en massa frågor om hans familj, och att han kände "att det var något som låg i luften".

Tror att Osman överklagar

Han säger att han på spårvagnsresan kände utanpå deras kläder och kände ett vapen. En av bröderna ska ha sagt:

– Aaa, det är till dig idag. Det är ett vapen. Vi ska begrava dig levande. Vi ska döda dig. Vi ska stampa ner ditt huvud.

Anders Lindstrand har ännu inte talat med sin klient, men han utgår från att han kommer att vilja överklaga.

– Jag tycker det är upprörande att man utdelar ett sådant fängelsestraff och blundar för alla andra aspekter, menar Lindstrand.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!