Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sköt sin man - ringde radio om dödsdramat

Den 72-åriga änkan hämtades av polisen tidigare och fördes till polisens lokaler i Mölndal. Hon anhölls senare i utredningen om hennes makes död för 18 år sedan
Foto: Anders Ylander

STRÖMSTAD. Den 72-åriga änkan som misstänks ha mördat sin make för 18 år sedan vill omedelbart bli försatt på fri fot från häktet.

Hon har erkänt för polisen att hon skjutit förre maken med en elpistol under ett tumult utanför parets bostad i Hogdalstrakten för arton år sedan och att hon berättat om detta i radioprogrammet "Karlavagnen".

Men hon hävdar att hon inte mördat sin make.

- Hon förnekar alla anklagelser och enligt vår mening, med den information vi har, finns det inget som tillkommit efter den förundersökning som lades ned redan 1997, säger advokat Pia Liljeblad, änkans juridiska ombud till GT.

Har hittat flera fel

Advokat Pia Liljeblad har i överklagan om häktningsbeslutet påpekat en del fel som finns i häktnings-PM:et från den 4 oktober i år.

Av detta ges en bra bild av vad som hände i Hogdalstrakten för arton år sedan.

Advokat Pia Liljeblad skriver:

"NN(änkan) har uttryckt att hon mötte XX på stigen och att hon undrade vad han höll på med. XX tog då tag i henne. NN har därefter berättat för polisen att XX utdelar ett slag mot henne med knuten hand eller elpistol i hennes ansikte. Tumult utbryter när NN försvarade sig mot angreppet. De båda stod upp och föll till marken under tumultet. XX sköt med elpistolen mot henne, han träffade. Under tumultet fick NN tag i elpistolen och använde den mot XX."

Ringde in till radion

Polisen inledde redan 1997 en förundersökning om misstänkt mord på grund av att änkan framträtt i radioprogrammet "Karlavagnen" och där lämnat uppgifter om makens död som framstod som mystiska.

Även då nämnde änkan vad som hänt med elpistolen några dagar innan maken hittades död.

Den mordutredningen lades ned och sedan dess har makens död betraktats som naturlig, även enligt dödsattesten, fram till att polisens cold case-grupp på nytt intresserat sig för fallet.

- Det har framkommit nya uppgifter som gör det intressant att öppna utredningen igen, sa gruppens chef Thomas Lager till GT samma dag som den 72-åriga änkan anhölls.

Advokat Pia Liljeblad hävdar också i sin överklagan om att få sin klient försatt på fri fot att hennes klient knappast kan undanröja några eventuella bevis.

"Övrig eventuell bevisning har NN om hon så hade önskat haft 18 år på sig att undanröja."

Änkan påpekar att hon sedan flera år har en infekterad konflikt med en nära anhörig som bland annat lett till polisanmälan mot en person som i sin tur lovat att hämnas tiofaldigt.

Änkan häktades i oktober

Den 72-åriga änkan häktades mot sitt nekande den 4 oktober i år av Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord.

Nu har det beslutet överklagats till hovrätten för Västra Sverige dit kammaråklagare Maria Sterup först skall yttra sig innan domstolen fattar beslut om att försätta änkan på fri fot eller låta henne stanna i häktet.

Advokaten: "Hon vill bli fri omedelbart"

"Min klient har det väldigt jobbigt men uppträder ändå samlat. Hon vill omedelbart bli försatt på fri fot eftersom hon är oskyldig till mordanklagelserna", säger advokat Pia Liljeblad, änkans juridiska ombud.

Polisen: "Har kommit fram nya uppgifter"

"Det har framkommit nya uppgifter som gjort det intressant titta på utredningen igen, säger gruppens chef", kriminalkommissarie Thomas Lager.

Polisens cold case-grupp som tittar på gamla ouppklarade mord har på nytt öppnat utredningen där en nu 72-årig änka misstänks ha mördat sin man för arton år sedan.