Mannen döms til vilkorlig dom och dagsböter för djurplågeri efter att ha skjutit ihjäl en katt med pilbåge. Foto: Ylwa SvenssonMannen döms til vilkorlig dom och dagsböter för djurplågeri efter att ha skjutit ihjäl en katt med pilbåge. Foto: Ylwa Svensson

Mannen döms til vilkorlig dom och dagsböter för djurplågeri efter att ha skjutit ihjäl en katt med pilbåge. Foto: Ylwa Svensson
20-åringen filmade även händelseförloppet. Foto: Privat20-åringen filmade även händelseförloppet. Foto: Privat
20-åringen filmade även händelseförloppet. Foto: Privat

Sköt katt med pilbåge – nu döms 20-åringen

Publicerad

En 20-åring utrustad med pilbåge sköt ihjäl en försvarslös katt samtidigt som han filmade händelseförloppet.

Nu döms mannen för djurplågeri. Straffet bli villkorlig dom och dagsböter, skriver NWT.

Det var under sommaren 2015 som den hemska händelsen utspelade sig. Mannen, som bor på en bondgård utanför Karlstad tillsammans med sin familj, filmade när han beväpnad med en pilbåge sköt ihjäl en försvarslös katt. I videon som är drygt tio sekunder lång ses katten ligga med en pilbåge genom kroppen samtidigt som mannen gör verbala utfall mot katten där han säger "Vad säger du, har du ont? Du ska ge fan i våran kattmat”. Klippet har också skickats till mannens vänner.

– Jag har ingen förklaring, jag var full och irriterad. Det var fel gjort, har mannen tidigare sagt i rätten, enligt NWT.

Familjen har fått motta hot

GT har tidigare talat med mannens familj. Efter dådet fick mannen flera hot riktade mot sig. Senare fick också familjen motta flera hot.

– Det började med mordbrand. På Facebook skrev människor vilket datum och vilken tid de skulle komma och bränna ned huset, säger hon och fortsätter:

– Det har varit en häxjakt utan dess like. Folk har ringt och sagt att de ska avrätta hela familjen. Till och med hans småsyskon har fått samtal, sa mamman tidigare.

Yrkade på fängelse

Åklagaren yrkade på fyra månaders fängelse, men mannen döms alltså till villkorlig dom och dagsböter av Värmlands tingsrätt.

Mannen nekar till brott och menar att han sköt katten av misstag. Det håller inte tingsrätten med om då de skriver att det är styrkt att mannens avsikt var att träffa katten när den sköts med pilbågen, skriver NWT.

Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER