Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköt ihjäl sin fru och försökte ta sitt eget liv

Holger greps efter att han skjutit sin hustru till döds och försökt ta sitt liv.

STRÖMSTAD/GÖTEBORG. Han sköt sin hustru till döds på öppen gata i Göteborg och dömdes till tio års fängelse.

64-årige Holger Algdal frigavs i mars i år. I somras anmäldes han försvunnen och Missing people sökte efter honom utan resultat.

Nu har han hittats - styckmördad i havet utanför Saltö.

Polisen söker svaret på gåtan i Holger Algdals förflutna och motiv som skulder, hämnd, hot och relationer för att ringa in en möjlig styckmördare.

- Det är ett av de märkligaste fallen jag upplevt, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson till Expressen.

FAKTA

GÖTEBORG. Holger Algdal hade följt efter sin hustru hit till parkeringsplatsen på Richertsgatan. Han laddade geväret med fem skott och gick fram till hennes bil. Han avlossade två skott, varav det andra var dödande. Därefter sköt han sig själv.

LANDVETTER. Algdals hem. Här genomförde polisen i går en teknisk undersökning, bland annat för att ta reda på om det var här han mördades. Det var också huset som var utgångspunkt för Missing peoples sökande efter försvunne Holger Algdal i augusti.

UDDEVALLA. Den makabra upptäckten med den styckade kroppen gjordes på bårhuset på Uddevalla sjukhus när paketet öppnades måndagen den 9 september.

SALTÖ. Här hittades Holger Algdals styckade kropp i ett paket på 14 meters djup den 7 september. Några dykare hittade paketet av en slump.

Den styckade kroppen hittades paketerad på 14 meters djup vid Saltö utanför Strömstad den 7 september. Upptäckten gjordes av en slump av några dykare.

Identifieringen blev klar i tisdags då det stod klart att det handlade om den tidigare morddömde Holger Algdal, 64. Mannen som sköt ihjäl sin hustru på en parkeringsplats 2006.

Först i går var alla anhöriga underrättade och polisen kunde offentliggöra identiteten.

- Identifieringen gjordes med hjälp av tänderna, säger spaningsledaren kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Den 64-årige mannen var bosatt i en fastighet i idyllen utanför Landvetter och den tekniska undersökningen inleddes omedelbart igår.

Polisen vill bland annat veta om det var i hemmet 64-åringen mördades och styckades. Man letar spår efter mördaren, blodspår efter offret, mordvapen och annan teknisk bevisning.

Algdal släpptes ur fängelset i mars i år, men försvann spårlöst i somras.

- Sista livstecknet från honom var i juni. Han anmäldes saknad den 23 juli, säger Thord Haraldsson. Nu får vi titta på hotbilder och om det finns något motiv.

Söktes av Missing people

Försvinnandet har utretts av polisen och Missing people har engagerats i sökandet.

- Vi hade hans hus i ett villaområde utanför Landvetter som utgångspunkt, i och med att det var därifrån han försvann. Det var där han sågs senast, säger Lena Knutsson från Missing people som berättar att man kände till Algdals bakgrund.

- Men vi lägger aldrig några värderingar i vad en försvunnen person har med i bagaget.

Vid eftersökningen i augusti sa Peder Schillerström, Missing people, till Expressen:

- Enligt uppgifter som framkommit var ytterdörren låst - men tv:n var på. Även plånboken fanns kvar i huset, och bilen stod utanför. Tecknen tyder på att han bara gick en sväng i området.

Nu är platsen runt villan avspärrad. Det är ett idylliskt sommarstugeområde med inslag av åretruntboenden. Det ligger två hus på tomten. Gräsmattan är klippt trädgården välskött.

Samtidigt som tekniker finkammade de båda husen knackade poliserna dörr i området för att prata med de boende.

En av grannarna, Jan Ammilon, 76, berättar:

- Jo, jag träffade honom ofta. Vi var ute och promenerade, både med honom och hans fru. Det var innan han åkte in i fängelse.

"Mådde inget vidare"

Jan Ammilon träffade även 64-åringen i våras sedan han släppts från fängelset

- Han var lättad över att vara ute, men han mådde inget vidare även om han tyckte det var gott att komma ut. Han klarade sig inte själv helt och hållet på något sätt. Sedan i juni har jag inte sett honom. Och när sedan Missing people var här förstod jag att något hänt.

Trots att den döde är identifierad så fortsätter sökande nära Saltö utanför Strömstad.

- Att finna en mördare styckmördad tillhör ju inte vanligheterna, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson. Det är ett spaningsmord där vi måste jobba mycket brett.

Det märkliga dramat kan ha haft sin början för sju år sedan när han följde efter sin hustru till en parkeringsplats i Johanneberg i Göteborg. Där blev flera personer vittnen till de dramatiska scener som utspelade sig.

Den då 56-åriga kvinnan satt i bilen och pratade i sin mobil med en manlig bekant och berättade att hon fått ett nytt jobb och var på väg att starta ett nytt liv.

- Plötsligt hörde jag en knall och hur glas krossades, vittnade han i domstolen.

- Sedan hördes på nytt en knall och sedan blev allt tyst.

Maken hade smugit upp vid sidan av hustruns bil, med ett jaktgevär som han hade licens för. Han sköt genom sidorutan och skottet träffade hustrun i axeln. Sedan öppnade han enligt vittnen bildörren, drog ut hustrun och sköt henne i bröstet.

Strax efteråt sköt han sig själv på platsen. Han fördes till sjukhus och vårdades där ett tag för sina skador. Hustruns liv gick däremot inte att rädda.

Bedömdes vara psykiskt frisk

Kammaråklagare Ulrika Åberg som ledde mordutredningen krävde livstids fängelse men domstolen nöjde sig med tio års fängelse eftersom det inte var tillräckligt hänsynslöst.

Holger Algdal, var då en tidigare ostraffad egenföretagare. Vid den rättspsykiatriska undersökningen befanns han vara fullt psykiskt frisk.

Advokat Peter Nolby var Holger Algdals försvarare under rättegången. När det i går stod klart att den styckmördade personen i Strömstad visade sig vara den tidigare klienten blev han mycket förvånad.

- Det är ju inte något som händer vilken människa som helst, säger Peter Nolby. Så mycket mer kan jag inte säga i dagsläget. Jag har inte haft kontakt med honom sedan han blev frigiven.

"Kanske inte så konstigt"

En bekant till Holger Algdal säger att han kunde räkna ut att något hänt Holger eftersom han varit försvunnen länge.

- Han har gjort saker som inte var så bra själv så det är kanske inte så konstigt att det händer, säger en bekant.

Efter att Holger Algdal dömdes har de haft kontakt en gång.

- Då sa han att han tyckte att han fått för hårt straff. Det tyckte inte jag.

Han sökte inte heller upp honom efter att han släpptes.

- För mig hjälper det inte att han enligt lagen suttit av sitt straff. Skulden har man kvar jämt.

En tidigare arbetskamrat till Holger Algdals mördade hustru säger att "man kan nog säga att han fick vad han förtjänade".

I dag fortsätter dykningarna.