Skönhetsläkare misstänks ha sexuellt ofredat sina patienter

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.
Den legitimerade läkaren har åtalats vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt kritiseras han av Ivo – i ett helt annat ärende.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

En legitimerad läkare på en skönhetsklinik i Göteborg står åtalad för sju fall av sexuella ofredanden på fyra olika kvinnor och flickor.

Han misstänks för att vid upprepade tillfällen ha tafsat på sina patienter, lagt sexuella kommentarer och kysst dem mot deras vilja.

Enligt ett nyligt beslut från Ivo har han också missat att föra journal efter en misslyckad plastikoperation, vilket försvårat att åtgärda komplikationerna.

– Han beskrev att jag verkade vara en oskyldigt kåt tjej.

Så säger en av de kvinnor som anmält läkaren för sexuellt ofredande, i polisförhör.

Hon berättar sedan vidare om hur han, vid tre olika på förhand bokade tillfällen, betett sig närgånget, gjort obekväma närmanden, och tagit henne vid underlivet under en hårborttagning.

Vid ett av tillfällena ska han också frågat henne om han får ta kort på hennes rumpa, för att lägga till den ”i sin bok”, och sedan sagt:

– Jag har en bok där jag har bilder på vackra kvinnor som jag har tagit. 

Kvinnan säger att han visat bilder för henne, som föreställer andra kvinnliga patienters bröst och underliv.

En sms-konversation mellan läkaren (till höger) och en av kvinnorna som enligt åtalet har utsatts för sexuellt ofredande vid två olika tillfällen.
Foto: Polisen
”God dag vännen!!” skriver läkaren till sin patient.
Foto: Polisen

”Jag känner mig så äcklad”

Hon är bara en av fyra kvinnor och tjejer som polisanmält sexuella ofredanden. Totalt handlar det om sju fall. Tre av de misstänkta sexuella ofredandena har begåtts mot en flicka under 15 år.

Läkaren ska ha enligt åtalet ha smiskat henne på rumpan vid tre olika tillfällen samt – i samband med en ansiktsbehandling – ha masserat hennes bröst, knäppt upp och fört in handen innanför hennes byxor och frågat om han fått bita eller suga på hennes bröst. 

En annan kvinna berättar om hur mannen, i samband med en konsultation, smekte henne på låret och frågade: ”Vad känner du när jag gör så här?”.

Han ska under samma konsultation ha kramat henne, och varit väldigt närgången.

– Jag känner mig så äcklad av det här, säger hon i förhör, och börjar gråta vid minnet av händelsen.

Har tidigare dömts för sexuellt ofredande

När läkaren själv förhörs, och förhörsledaren påstår att hans handlingar kränkt offrens sexuella integritet, svarar han:

– Varför skulle jag vilja inskränka i någons sexualitet på ett sätt som människan inte så att säga vill, jag ändrar ju människors sexuella uttryck i mina behandlingar, mina ingrepp, mina operationer, jag arbetar ju med detta. Det finns ju inte någonstans i världen för mig en rimlig förklaring till varför jag skulle vilja närma mig någon på et sexuellt sätt på mitt jobb.

Av polisförhören i förundersökningen framgår att han förnekar brotten, alternativt inte kommenterar misstankarna som delges honom.

Men det är inte första gången han döms för något liknande. 2015 dömdes han för just sexuellt ofredande, efter att ha utsatt en kvinna som befann sig på hans klinik för att söka jobb för flera sexuella närmanden. Enligt domen ska han bland annat ha berört kvinnans underliv och bröst, tagit på hennes rumpa och lår vid flera tillfällen och kysst henne.

Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Något år efter domen beviljades han behörighet att utöva yrken inom hälso- och sjukvård med en prövotid om tre år. 

Får kritik av Ivo

Nu har Ivo också konstaterat brister i läkarens yrkesutövning, och att han inte uppfyller kraven i patientdatalagen. Han har inte fört journaler som han är skyldig att göra, efter en ögonlocksoperaton som enligt patienten misslyckades.

När patienten bad om att få se sina journaler fick hon höra att hon inte hade behörighet att göra det, och att de bara får överlåtas till en annan läkare. När hon i stället sökte sig till en annan läkare, och denne ville ta del av journalen, framgick det att endast bristfälliga sådana fanns. ”Ivo kan således inte göra en medicinsk bedömning av ingreppet och av de eventuella komplikationer som kan ha uppstått”.

SE MER:

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.