Foto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

Skolupplopp efter sexrykten på Instagram

Publicerad

Polisen tvingades kalla in hästar, hundar, piket, ordningspolis och helikopter efter att hundratals ungdomar på tisdagen samlats utanför Plusgymnasiet i Göteborg.

Anledningen var att en person som enligt ett rykte hängt ut framför allt unga tjejer på Instagram med kränkande kommentarer, skulle befinna sig på skolan.

Senare kom uppgifter att en 17-årig flicka hämtats in till förhör av polisen i Göteborg - misstänkt för att ha förtalat flera personer på internet.

Polisen fick uppgifter om att det skulle kunna bli konfrontationer från medier i morse.

Vid lunchtid hade ungefär 500 ungdomar tagit sig till Plusgymnasiet och ett stort antal poliser tvingades spärra av huvudentrén för att hålla dem utanför skolan.

– Det övergick snabbt i en hetsig stämning med stenkastning mot både poliser och allmänhet, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Polisen säger att de hade god beredskap men att situationen spårade ur. De tvingades då kalla in hästar, hundar, piket, ordningspolis och helikopter.

Folksamlingen drog sedan vidare mot Nordstan och polisen omhändertog 27 personer.

Först efter klockan 14 hade situationen lugnat ner sig både vid Nordstan och vid skolan.

Anledningen till upploppet är det Instagramkonto som skapades för några dagar sedan.

Där har framför allt unga tjejer hängts ut med kränkande, sexistiska och rasistiska kommentarer och bilder stulna från bland annat Facebook och Twitter.

Enligt ett rykte fanns personen som ligger bakom kontot på skolan.

– Hon ska straffas, vi är här för att hämnas, sa en av ungdomarna i folksamlingen.

17-årig flicka misstänkt

En 17-årig flicka, som misstänks ha förtalat flera personer på internet, hämtades under dagen in till förhör av polisen i Göteborg.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson bekräftar att hon misstänks vara inblandad i "skriverier på nätet" som föregått tisdagens stora bråk i centrala Göteborg.

Andersson har begärt att flickan ska få en offentlig försvarare, alltså en advokat. Begäran, som lämnades till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, är märkt "brådskande".

- Jag vet inte hur hon ställer sig till misstankarna, säger Carl-Henrik Andersson, som bara tillfälligt är inkopplad i ärendet, till TT.

Utredningen kommer att ledas av kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

– Flickan nekar till misstankarna, säger hon.

Går igenom filmer

Polisen håller under tisdagskvällen på att gå igenom filmklipp som inkommit från upploppen. Bland annat ett klipp på vilket det ser ut som att en flicka blir misshandlad.

Björ Blixter säger till Expressen.se att det är en av flera filmer som polisen nu granskar.

Huruvida någon skadats vid dagens händelser är oklart.

- Jag har ingen kännedom om att någon skulle ha behövt uppsöka sjukhus, men jag kan inte säga helt säkert.

Fler gripanden

Polisens kommenderingschef Lena Matthijs säger att fler gripanden kan vänta när filmer och annat utredningsmaterial gåtts igenom.

- Vi har en utredning på gång när det gäller publiceringen på Instagram. I den utredningen så hör man folk, men vad det är för kön eller ålder på dem kan jag inte säga, säger hon till TT och fortsätter:

- Vi har eller ingen uppgift om något konkret brott eller gärningsman. Men vi kommer säkert att få fram gärningsmän och kanske målsägare med skador eftersom vi sett filmer, och det är mycket möjligt att folk kommit till skada i dag.

Stängt i morgon

Plusgymnasiet kommer att vara stängt för undervisning i morgon.

– Det är på polisens inrådan. Det har startat en ny grupp på Facebook där det står att samma sak kommer att hända i morgon, säger Paula Hammerskog till TT.

Hammerskog menar att skolan inte vill utsätta varken personal eller elever för en situation som den i dag.

Även om skolan är stängd så kommer det att finnas personal på plats om elever som behöver prata om det som har hänt.

– Folk är ställda över att det har blivit så stort. Och för att det gick så snabbt, säger Hammerskog.

Det är oklart hur länge skolan kommer att vara stängd för undervisning.

– Nytt beslut tas i morgon utifrån vad polisen säger, säger hon.

 

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER