Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skoluniform planeras i värmländsk grundskola

– Vi använder klädkod för att skydda mot märkeshysterin, säger Christine Karmfalk, vd för Nordic international school.
Foto: JOAKIM LENELL AB. IMAGEN PHOTO
Eleverna får fyra pikétröjor var att använda i skolan. Ett sätt att minska märkeshysterin, menar skolans vd.
Foto: Nordic International School
En cardigan ingår i skolans elevuniform. "Vi kallar det klädkod" säger skolans vd Christine Karmfalk.
Foto: Nordic International School

En ny grundskola har just startat i Norrköping, och nästa läsår kan Nordic International School dra i gång i Karlstad.

Klädkod: pikétröja och cardigan.

– Vi vill skydda lite mot märkeshysteri, men framför allt förstärka intrycket av en internationell skola, säger Christine Karmfalk, vd för Nordic International School.

Den nystartade skolan i Norrköping ingår i Fria Läroverken, en koncern som bland annat driver sju gymnasieskolor i Sverige, varav ett i Karlstad. 

Nu har Nordic International School fått tillstånd att öppna fler grundskolor för årskurs fyra till nio på andra orter i landet. Förutom Karlstad är skolan aktuell för Solna, Malmö och Stockholm. 

– Hälften av undervisningen bedrivs på engelska och vi har lärare från alla världsdelar. Eleverna kan ta en internationell examen som är giltig på alla skolor i världen, vilket innebär att de sedan kan läsa på gymnasienivå i vilket annat land som helst, säger Christine Karmfalk, vd för Nordic International School.

Hon förklarar att skolan också arbetar efter en internationell pedagogisk modell, IMYC.

Eleverna måste använda skoluniform

Och skolans elever får räkna med att använda skoluniform. Fyra pikétröjor och en cardigan delas ut till varje elev.

– Vi kallar det inte uniform, utan klädkod. Det är skoltröjor som det är meningen att man ska ha på sig i skolan. Det är lite för att skydda mot märkeshysteri, men framför allt är det för att förstärka intrycket av att vi är en internationell skola. Våra nuvarande elever har varit väldigt positiva till detta, mer än vad jag hade förväntat mig, säger Christine Karmfalk.

Skolan använder sig också av ett hus-system som innebär att eleverna åldersblandas och tävlar mot varandra och får poäng när de gör något bra. 

– Det hus som vinner i slutet av året får ett pris. Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma när elever gör bra saker, menar Christine Karmfalk.


LÄS OCKSÅ: Politikern: "Skoluniformer kan minska mobbning"