Den här frågan fick eleverna svara på. OBS! Bilden är en rekonstruktion av originalprovet från skolan i Alingsås. Foto: Jonas TobinDen här frågan fick eleverna svara på. OBS! Bilden är en rekonstruktion av originalprovet från skolan i Alingsås. Foto: Jonas Tobin
Den här frågan fick eleverna svara på. OBS! Bilden är en rekonstruktion av originalprovet från skolan i Alingsås. Foto: Jonas Tobin
Det var på Östlyckeskolan i Alingsås som eleverna fick göra provet. Foto: GoogleDet var på Östlyckeskolan i Alingsås som eleverna fick göra provet. Foto: Google
Det var på Östlyckeskolan i Alingsås som eleverna fick göra provet. Foto: Google

Skolprov: Vad kallas
tjej som "ligger runt"?

Publicerad

Elever på Östlyckeskolan i Alingsås fick i förra veckan göra ett prov på temat "kärlek, sex och samlevnad".

En av frågorna ville ha svar på vad en tjej som "ligger runt" kallas och där svaret var "madrass".

– Det är väldigt olyckligt, säger rektorn Kerstin Sondefors.

Föräldrar till elever på Östlyckeskolan i Alingsås har reagerat över ett prov på temat sex och samlevnad som eleverna fick göra förra veckan. På provet fick de bland annat ange betydelsen av olika ord genom att para ihop de med olika påståenden.

På bilder som nu sprids på sociala medier syns en av frågorna, som går ut på att svara på vilket ord man använder för en tjej som "ligger runt".

– Jag tror att eleverna kunde para ihop det med ordet madrass, säger Kerstin Sondefors, rektor på Östlyckeskolan.

Rektorn: "Olyckligt"

En bild på provet, med totalt 100 frågor, spreds i sociala medier under helgen vilket väckte kraftiga reaktioner.

När GT under söndagen var i kontakt med rektorn Kerstin Sondefors kände hon inte till det aktuella provet och bad att få återkomma.

Under måndagsmorgonen hade hon hunnit pratat med de aktuella lärarna.

– Det är lösryckt ur ett sammanhang. Det är olyckligt att det kallades prov. Det är snarare ett tematiskt övergripande arbete som har genomförts under tre och halv vecka under rubriken "kärlek, sex och samlevnad".

Enligt rektorn Kerstin Sondefors stod det dock prov på papperet som delades ut till eleverna i nionde klass.

Vem är det som har utformat provet?

– Eftersom det var ett tematiskt ämne vi hade så är det många undervisande lärare, bland annat i svenska, biologi, religion och samhällskunskap, säger hon.

Vad tycker du om frågan, "vad kallas tjejer som ligger runt"?

– Det är väldigt olyckligt. Jag har frågat om den frågan också. Inom ramen för vår kursplan och styrdokument höra efter vad de själva säger och tänker. Jag tror att det var 100 ord som var samlade...

Det var även ord som bordell, hallickar och torskar...

– Ja, såna ord som finns i litteratur och media, Det är ord våra ungdomar möter. Därför ville vi förklara vad de orden betyder.

Ska träffa upprörd förälder

Tycker du inte att det befäster begreppen?

– Hur tycker du att vi ska tala om det för våra elever? Ska vi låtsas som de inte finns när elever möter dem?

Men det här var ett prov från skolan...

– Det var olyckligt att kalla det här för prov. Det kommer vi inte göra om. Det var snarare en arbetsuppgift för att se vad vi har jobbat med senaste veckorna, säger rektorn Kerstin Sondefors.

Både föräldrar och elever i nionde klass vid Östlyckeskolan ska ha reagerat negativt på det utdelade provet.

– Det tycker jag är väldigt olyckligt. Jag ska träffa en förälder i dag som varit i kontakt med lärare för att förklara sammanhanget.

Hur ska ni göra för att det här inte ska hända igen?

– Vi får se över våra arbetsformer och inte kalla det prov. Men vi måste bemöta om det som elever möter ute i samhället, säger Kerstin Sondefors och fortsätter:

– Jag litar på att lärarna gör det på ett bra sätt.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica
Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER