Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolpolitiker stängs av från studierna – för tentafusk

Patrik Ragnar, ledamot av kommunfullmäktige och utbildningsnämnden för Moderaterna i Skara kommun, utreds nu på nytt för tentafusk. Foto: Martin Frick / Pressbild

Den moderate skolpolitikern i Skara, Patrik Ragnar, stängs av från alla studier vid Södertörns högskola anklagad för plagiat.

Och det är inte första gången för kommunpolitikern som ställer upp till omval i höst.

2012 fälldes han för att ha plagierat en hemtenta i idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet.

– Det är väl ingen rök utan eld, men jag hävdar att jag inte gjort detta med fullständig medvetenhet, säger Patrik Ragnar.

Efter avslöjandet tar han "time out" från alla uppdrag.

Patrik Ragnar sitter i kommunfullmäktige för moderaterna i Skara. Han har också under mandatperioden varit partiets man i Barn- och utbildningsnämnden och presenterats som en av allianspartiernas skolpolitiker.

I höst kandiderar han på nytt till politiska uppdrag i Skara kommun. Och skolfrågor står fortsatt högt på dagordningen för honom.

Samtidigt kan GT berätta att Patrik Ragnar nu stängs av från sina egna universitetsstudier för fusk genom plagiat. 

 

Den moderate kommunpolitikern Patrik Ragnar stängs av från Södertörns högskola under valet. Foto: SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

Avstängd under valet

Sex dagar före valet, den 3 september, stängs han av från alla studier vid Södertörns högskola, där han plagierat delar av en hemtentamen vid en distanskurs i Samtida filosofi

– Jag läste kursen 2017 och ärendet behandlades först i juni 2018. Otroligt dåligt skött att det tog så lång tid, säger Patrik Ragnar men medger att han i vissa delar borde gjort annorlunda.

 

LÄS MER: S-politikern fuskade på demokratikursen 

 

Stängdes av efter fusk

Och det är inte första gången skolpolitikern utreds för plagiat inom utbildningens värld. 

2012 stängdes Patrik Ragnar av från alla utbildningar vid Umeå universitet under sex veckor sedan en enig disciplinnämnd förklarat honom skyldig till fusk genom plagiat.

 

"Av utredningen framkommer vidare att Patrik Ragnar plagierat från internet" (Disciplinnämnden i Umeå universitet)

 

Han hade, enligt disciplinnämnden kopierat hela stycken med texter på internet, och lagt in i en hemtenta om Filosofins historia vid institutionen för idé- och samhällsstudier. 

"Av utredningen framkommer vidare att Patrik Ragnar plagierat från internet", skriver disciplinnämnden i sitt beslut. I sitt svar till disciplinnämnden medgav Patrik Ragnar att han kunde ha varit tydligare i sina källhänvisningar men såg det inte som något medvetet fuskande. 

Patrik Ragnar, M: "Ingen rök utan eld"

– Det är väl ingen rök utan eld, men jag hävdar att jag inte gjort detta med fullständig medvetenhet, säger Patrik Ragnar i dag.

Du är Moderaternas representant som lokal skolpolitiker och fälls nu för andra gången för fusk i dina egna studier. Hur ser du på det?

– Det är naturligtvis inte bra. Jag står ju på listan och har varit med i politiken sedan 2006. Jag tror att folk förstår att politiker inte är mer moraliska änglar än någon annan och fel kan vi alltid göra. Jag hävdar fortfarande att det inte är några medvetna fel för att göra några genvägar.

Är det viktigt för dig att Skaras elever inte fuskar vid prov?

– Fusk ska ju stävjas på alla sätt.

Det blir inte svårare att säga de orden med tanke på att du nu för andra gången ertappats själv?

– Det är klart. Visst är det så. Man ska ju föregå med gott exempel.

 

Moderaternas ordförande i Skara, Jan-Olof Bohlin, beskriver sig ”litegrann lurad”, då GT avslöjar partikollegans återkommande plagiatfällningar. Foto: Pressbild

Partikollegan: "Känner sig litegrann lurad"

När GT kontaktar Moderaternas gruppledare i Skara, Ylva Pettersson, säger hon att uppgifterna är helt nya för henne och ber att få återkomma.

Några timmar senare ringer i stället ordföranden för Moderaterna i Skara kommun, Jan-Olof Bohlin, upp och meddelar att Patrik Ragnar tar en så kallad time out från sina uppdrag.

Det innebär att skolpolitikern inte kommer delta på några möten eller aktiviteter den närmaste tiden. 

– Det gäller tills vidare. Sedan får han tänka över det här och så får vi se när han tänkt till vad som händer och sker, säger Jan-Olof Bohlin.

– Man känner sig litegrann lurad för politik bygger på förtroende. Att han sitter i Barn- och utbildningsnämnden gör det ju inte bättre, säger ordföranden.

Sent under onsdagen, efter GT:s avslöjande, togs även Patrik Ragnars presentationssida ner från Moderaterna i Skaras hemsida.

 

S-politiker plagierade demokratitenta

Förra året kunde GT avslöja att kommunfullmäktigeledamoten Alma Handzar, S, i Göteborg fällts för plagiat under kursen "Demokrati i teori och praktik". Även hon hade representerat sitt parti i utbildningsfrågor, i bland annat fullmäktigedebatter, och stängdes av från alla utbildningar vid Göteborgs universitet under sex veckor.

Hon förklarade det hela med slarv från sin sida, efter att ha skrivit på en hemtenta hela natten.

Ett beslut om avstängning kan överklagas av den som motsätter sig beslutet. Patrik Ragnar har valt att inte överklaga några av de två beslut om avstängning han fått emot sig under åren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!