Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolpersonal blev slagen, biten och sparkad av elev

Det var i Skara kommun som händelsen inträffade, rapporterar Skaraborgs Läns Tidning. Foto: Shutterstock
Händelsen i Skara kommun är anmäld till Arbetsmiljöverket. Foto: DN / Dagens Nyheter

Skara kommun har anmält en händelse till Arbetsmiljöverket. 

Anledningen är att en anställd på en skola i kommunen fick motta slag, sparkar och bett – från en elev. 

Händelsen inträffade i december när två elever hamnade i bråk. 

Det var innan jul som två elever började bråka under en lektion, på en skola i Skara kommun. En skolanställd ansåg att den ena eleven var pådrivande och tvingade barnet att lämna lektionen – med löfte om att få återkomma efter att ha pratat med en vuxen. 

Allt detta rapporterar Skaraborgs Läns Tidning, som skriver vidare att händelsen eskalerade efter det. 

Eleven ska i samband med tillsägelsen ha knuffat omkull det andra barnet – som blev fullständigt rasande. Eleven kastade sig över klasskamraten och när en vuxen anställd gick emellan fick denna motta både sparkar, slag och bett. 

Enligt SkLT ska allt ha lugnat ner sig efter en stund och skolanställda lyckades sära på eleverna. Men händelsen har nu anmälts till Arbetsmiljöverket. 

Utbildar personalen

Till SkLT säger Erik Nilsson, tillförordnad barn- och utbildningschef i Skara kommun, att liknande händelser är ovanliga. 

– Det är ovanligt att vi har den här typen av händelser och när det händer ska det anmälas till Arbetsmiljöverket. 

Han säger vidare att personalen fortbildas kring riktlinjer för anmälningar om tillbud och vilka kriterier som avgör vad som ska anmälas och inte. 

– Vi fortbildar personalen och gör anpassningar i skolan så att man inte hamnar i utmanande situationer. Det är inte elevernas fel att det blir på det sättet. Inga elever vill något ont, utan det handlar om elever som inte kan hantera sin situation och det är vår uppgift att hjälpa dem. Det gör vi till exempel genom att arbeta med lågaffektivt bemötande, då elever, som reagerar av någon orsak, kan få hjälp att reagera på ett annat sätt, säger Erik Eriksson till SkLT. 

För att kunna förebygga att händelser av den här typen sker har Skara kommun också ett internt rapporteringssystem för att kunna följa upp det som händer. 

I början av året lyftes en elev, i södra Sverige, ut från ett klassrum – och fick 25 000 kronor i skadestånd: