Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolpeng betalas inte ut till Römosseskolan

Från 2020: GT kunde avslöja att Römosseskolans rektor, Abdirizak Waberi, parallellt med sin tjänst var partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia – kopplade till Muslimska brödraskapet.
Den kritiserade Römosseskolan har nu fått skolpengen indragen.
Foto: JULIA PERSSON

Axel Darvik (L), är ordförande i grundskolenämnden och har under dagen fattat beslutet att skolpengen inte ska betalas ut till tre skolor i Göteborg, en av dem är den hårt kritiserade Römosseskolan. 

Det handlar om 13,8 miljoner kronor för de tre skolorna i två månader. 

– Det gäller med omedelbar verkan, säger han. 

Skolpengen betalas inte ut till föreningen Framtidsskolan i Göteborg. Föreningen driver tre skolor: Römosseskolan i Gårdsten, Lilla Römosseskolan samt Römosseskolan Agnesberg, vilket GP först skrev om.

– Det är jag som fattat det beslutet, för att det är ett brådskande beslut. Det är förvaltningen som har utrett detta med rekommendationen att jag ska fatta det här beslutet, säger Axel Darvik (L), är ordförande i grundskolenämnden.

Beslutet fattades på tisdagen och gäller tills vidare med omedelbar verkan.

Får 6,9 miljoner per månad

Skolpengen för de tre skolorna är 6,9 miljoner kronor per månad och de kommande två månaderna är det 13,8 miljoner som föreningen inte får. 

Enligt Axel Darvik finns det just nu oklarheter kring vem som är huvudman för skolorna samt att man är rädd att pengar ska hamna i fel händer.

– Det finns risker att de går till ändamål de inte är till för.

Arkivbild.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

”De måste vara lämpliga”

Föreningens konto har frusits, vilket kan göras av Säkerhetspolisen, Finansinspektionen eller banken som kontot tillhör.

Men Axel Darvik vet inte av vilken anledning föreningens konto har frusits.

Vad krävs av föreningen för skolpengen ska kunna betalas ut?

– Ja, det måste ju bli klart vem som egentligen är huvudmannen, de måste vara lämpliga enligt skollagen, det finns kriterier ägare och ledare måste uppfylla för att få lov att bedriva en skola, vilket är vad Skolinspektionen nu granskar. 

Abdirizak Waberi var tidigare rektor på Römosseskolan.
Foto: RIKSDAGEN

Rektorn sparkades

I början av januari kom uppgiften att den dåvarande rektorn för Römosseskolan Abdirizak Waberi fått sparken från sitt arbete och polisanmälts.

Detta efter att det framkommit att han hade kopplingar till islamism. Samtidigt fanns det misstankar om att han förskingrat pengar. 

Han själv påstod att han fortfarande var rektor och hade högt förtroende av både elever och personalen. Han tolererade inte at styrelsen hade sagt upp honom.