Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolorna med bäst och sämst resultat i Göteborgsregionen

Casa Montessori i Partille.Foto: LENNART REHNMAN
Vättleskolan i Angered.Foto: Google Maps

Här är skolan där alla avgångselever i våras klarade kunskapskraven i alla ämnen. Casa Montessori i Partille hade dessutom näst högst snittbetyg av Göteborgsregionens 160 grundskolor, skriver Göteborgs-Posten.

– Så högt snitt har vi aldrig haft innan, säger Maria Ward som är tillförordnad rektor på skolan till tidningen.

Längst ner på listan ligger Vättleskolan i Angered.

Casa Montessori är en fristående skola i Partille som startade 1987 och i dag omfattar förskola till årskurs 9 med 228 barn och elever. Alla som slutade nian i våras på Casa Montessori i Partille klarade kunskapskraven i alla ämnen och fick därmed behörighet att välja vilket program de ville på gymnasiet. Det lyckades bara fyra andra skolor i Göteborgsregionen med. De 18 elevernas meritvärdessnitt var näst högst i regionen (284,4 av 340 möjliga). Bara Svenska Balettskolans tolv elever hade ett högre snittvärde med 290,5.

Maria Ward är tillförordnad rektor på skolan. Hon tror att nyckeln till framgången är att det är en liten skola där lärarna trivs och stannar.

– Vi har ganska hög lärartäthet, två lärare som ansvarar för varje klass. Vi har lärare som stannat i många år och som har höga förväntningar på eleverna och är engagerade med nära relationer till eleverna och deras föräldrar, säger hon till tidningen.

Rektorn: ”Klart det finns förklaringar till de låga resultaten”

Längst ner på listan över de drygt 160 högstadieskolorna i Göteborgsregionen ligger Vättleskolan i Angered där betygssnittet är 142,7 av 340. Mindre än hälften av niorna som gick ut i våras fick godkänt i de åtta ämnen som krävs för behörighet till yrkesgymnasium.

– Klart det finns förklaringar till de låga resultaten. Vi har en grupp elever som tappat sugen på att gå i skolan. Det började 2015 när skolan tog emot en väldigt stor grupp nyanlända. Skolans verksamhet sattes under väldigt hård press vilket ledde till en stor omsättning på lärare och elever. Niorna som gick ut i våras är den sista klassen där vi haft den här extremt höga omsättningen. Det finns många saker som pekar på att vi är på väg åt rätt håll. Förra året hade vi till exempel ingen personalomsättning, säger rektor Anders Ehlén till tidningen.