Skolorna i Tanums kommun är bäst i Västra Götaland och tar en hedrande femteplats i riket.
Skolorna i Tanums kommun är bäst i Västra Götaland och tar en hedrande femteplats i riket.

Skolorna i Tanums kommun - bäst i Väst

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Bäst i väst. Skolorna i Tanums kommun är bäst i Västra Götaland och tar en hedrande femteplats i riket. Göteborg hamnar på 163 plats i landet enligt SKL:s rapport Öppna jämförelser - Grundskolan 2010.
- Vi har ambitioner att bli landets bästa skola så vi måste vara jättenöjda med resultatet.
Det är en glad Lennart Christensson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Tanum, som kommenterar resultatet av Sveriges kommuner och landstings årliga rapport.
Vad är det som ligger bakom framgången?
- Vi ser inte till de resurser som vi inte har utan tar tillvara de resurser som vi har på ett konstruktivt och bra sätt för eleverna.

Speciellt koncept

Lärarna i Tanum har länge jobbar med ett speciellt koncept där man bedömer eleverna formativt.
- Det betyder att vi inte bara sätter betyg på eleverna, inte bara talar om vad de kan utan också var de behöver utveckla i varje ämne.
Tanum är en kommun med en ganska låg utbildningsnivå jämfört med till exempel rikemanskommunerna Danderyd och Lidingö som toppar listan. Färre elever i Tanum går vidare till högre studier.
- Därför är det glädjande att vi även lyckades i de nationella proven, säger Lennart Christensson.
- Lärarkåren i kommunen kan sträcka på sig, mycket är deras förtjänst.
Göteborg kommer först på 163 plats i rapporten. Varför?
- Det beror på en mängd olika saker. Vi har de senaste åren satsat hårt på ledarskapet, säger kommunalrådet Ann Lundgren (S).
- Det är det absolut viktigaste om man ska få en framgångsrik skola,
- Och vi har en gemensam verksamhetsidé som gäller alla former av utbildningsformer i kommunen men det är ett långsiktigt arbete.
Helene Odenjung (FP), kommunalråd som också sitter i utbildningsnämnden:
- Detta är vad jag har känt på mej. Vi har en fantastisk lärarkår och borde ha fantastiska förutsättningar för att ligga bättre till.
Hon menar att man måste öronmärka skolans resurser och satsa på lärarna.
Tomas Svedberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER