Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viruset stoppar elevernas resa

Statsepidemiologen Anders Wallensten om varför man inte avråder från resor till Kina.
En kinesisk skoklass stoppas från att besöka Västsverige med anledning av coronavirusets utbrott.Foto: GENG YUHE/XINHUA/POLARIS POLARIS IMAGES
Svenska Utrikesdepartementet avråder från resor till Hubeiprovinsen i Kina.Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN

Lärare och elever från en skola i Kina skulle i dagarna ha besökt Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.

Men med anledning av coronavirusets utbrott skjuts det nu upp.

– När läget är så osäkert vill inte vi i Kungsbacka vara de som orsakar att viruset kommer till Sverige, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka kommun.

I flera månaders tid har besöket planerats. Det var 30 elever och lärare från en skola i Kina som skulle resa till den svenska Västkusten och besöka Kungsbacka, och sin vänskapsskola Elof Lindälvs gymnasium.

Men nu, när coronaviruset spridit sig, stoppas resan.

– När läget är så osäkert vill inte vi i Kungsbacka vara de som orsakar att viruset kommer till Sverige. Vi sätter alltid elevernas och personalens hälsa i första hand, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka, i ett pressmeddelande.

Besöket skjuts upp

Det är naturvetenskapliga programmet som samarbetar med den kinesiska skolan och syftet med det nu inställda besöket skulle ha varit att skapa en ömsesidig förståelse för varandras kulturer och undervisningsmetoder, står det i pressmeddelandet.

I sex dagar skulle de kinesiska eleverna bo hos sina svenska värdfamiljer. Nu kommer besöket förhoppningsvis ske i sommar i stället.

– Besöket är nu framflyttat till i augusti då vi också kommer att göra en ny analys av hälsoläget. Jag känner verkligen med alla besvikna elever, lärare och värdfamiljer som har sett fram emot utbytet denna vecka men är också glad över att vi troligtvis kommer att kunna genomföra besöket längre fram, säger Cynthia Runefjärd i pressmeddelandet.

TV: Experten på EU:s krismyndighet: ”Se till att vara förberedd”

I en intervju med Expressen TV berättar Sergio Brusin om Coronavirusets spridning.

CORONAVIRUSET: Detta har hänt

31 december: Lokala myndigheter i staden Wuhan, Kina, meddelar att 27 personer behandlas för en virusburen lunginflammation. En majoritet av de drabbade jobbar på den lokala fiskmarknaden.

 

1 januari: Fiskmarknaden stängs.

 

9 januari: Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att lunginflammationen orsakats av en ny typ av Coronavirus.

 

11 januari: Första dödsfallet, en 61-årig man, i Wuhan.

 

13 januari: Första bekräftade fallet utomlands. En kinesisk kvinna som nyligen besökt Wuhan blir sjuk i Thailand.

 

21 januari: En man i 30-årsåldern som nyligen kommit hem efter att ha rest i Kina insjuknar i Everett, Washington, USA.

 

22 januari: Kinesiska myndigheter bekräftar att 17 personer har dött, en majoritet av de avlidna har varit över 60 år gamla. Flyg och tågtrafik mellan Wuhan och omvärlden stoppas och staden försätts i effektiv karantän.

 

23 januari: Grannstäderna Ezhou och Hounggang isoleras. Minst 25 personer i Kina har dött av viruset.

 

24 januari: Ytterligare 10 städer i Kina isoleras. Dödssiffran i sjukdomen ökar till 41. De första fallen i Europa upptäcks i Frankrike.

 

25 januari: Ytterligare 15 dödsfall bekräftas. 56 personer har nu dött i smittan. Samtidigt rapporteras omkring 700 nya fall av smittan, enligt kinesiska regimen. Kanada konstaterar sitt första, nästan säkra, fall.

 

26 januari: Ytterligare 24 dödsfall. Den totala siffran är nu uppe i 80 personer. 2 300 fall a smittan har konstaterats, enligt kinesiska myndigheter.

UD avråder från resor

De första misstänkta fallen av coronavirus – en virusburen lunginflammation – i Sverige rapporterades från Skåne i helgen. Senare visade det sig att de inte bar på viruset.

I Kina är dödssiffran däremot uppe i 80 personer och analyser från brittiska universitet pekar på att coronaviruset sprider sig ovanligt snabbt.

Svenska Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina, där viruset först bröt ut.

TV: Allt du behöver veta om coronaviruset

Allt du behöver veta om coronavirus