Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolklass kan portas efter att psalm redigerats: "Censur"

Bråket blossade upp efter skolans årliga luciafirande. Foto: PELLE ERICSSON

En strid har blossat upp i Åmål sedan rektorn på en skola redigerat i en traditionell julpsalm. Nu hotar pastorn att porta skolan nästa år.

Det var under skolans årliga luciafirande i Kungsbergskyrkan i Åmål som anhöriga upptäckte att barnen fick texthäften med överstrykningar. Julpsalmen "Nu tändas tusen juleljus" hade ändrats. Raden "Du stjärna över Betlehem" blev istället "Du stjärna över alla oss", och andra verser hade kryssats över.

– Jag tycker att när hela psalmen finns tryckt och så sätter man ett kryss över de verser som handlar om Jesus, då tycker jag att man kan tala om censur, säger församlingens pastor Peter Landälv.

Men han upprörs också över hur han anser att skolan förvanskar bakgrunden till luciafirandet.

– De kokar ihop en fullständigt påhittad saga att lucia var en prinsessa som bodde i ett slott inne i skogen som en gång om året kom fram och visar sig med ljus i håret, berättar Peter Landälv.

Ljuga för barnen

– Lucia är tydligen så farlig att man måste ljuga för barnen i stället för att tala om att hon var en ung kvinna med civilkurage som ställde upp för förföljda kristna och blev martyr och helgon, säger han.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Åmål försvarar och förklarar sig i ett pressmeddelande på kommunens hemsida. Bland annat menar man att de har rätt att ändra i psalmen. Förvaltningen skriver att den genomfört det "traditionella luciafirandet... i ett sammanhang där i år samtliga elever oberoende nationalitet och religion deltog".

Skolverkets riktlinjer

Skolverkets riktlinjer för avslutningar i kyrkan säger att det inte får förekomma "några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse". Samtidigt har Riksdagen i ett tillkännagivande uppdragit åt regeringen att hitta en väg så att det vid just skolavslutningar i kyrkan får göras ett undantag från regeln. Regeringen har ännu inte verkställt riksdagens beslut.

Och pastor Peter Landälv i Kungsbergskyrkan i Åmål är tydlig med att det här inte kommer att upprepas nästa år, i alla fall inte i hans kyrka.

– Ska de sjunga på det här sättet är de inte välkomna tillbaka, säger Peter Landälv.