Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolinspektionen utreder Vetenskapsskolans ägare

Skolinspektionen utreder Vetenskapsskolan i Göteborg.
Abdel-Nasser el Nadi
Vetenskapsskolan i Göteborg har tidigare kritiserats av Skolinspektionen. Nu utreds skolan på nytt.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skolinspektionen har inlett en utredning av den muslimska friskolan Vetenskapsskolan, vars mångårige vd och huvudman Abdel-Nasser el Nadi tidigare i veckan omhändertogs av Säkerhetspolisen.

Utredningen handlar bland annat om huvudmannens lämplighet.

– Det är självklart att vi kommer hålla oss uppdaterade om vad det är som händer, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

Det handlar om en så kallad ägare- och ledningsprövning där huvudmannens lämplighet att driva friskoleverksamhet bedöms.

– Avdelningen i Göteborg öppnade ett ärende för att se om huvudmannen lever upp till kraven som trädde i kraft vid årsskiftet, det är nya regler med tydligare krav på huvudmän som driver fristående skolor, berättar Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

– I en sådan granskning tittar vi på de personer som ingår i ledningskretsen, till exempel vd och ägare av bolaget, vi undersöker om de är lämpliga och har insikt i att driva skolverksamhet.

Nya uppgifter

Den granskningen har pågått under våren och de nya uppgifterna om att vd:n och huvudmannen Abdel-Nasser el Nadi omhändertagits av Säkerhetspolisen och satts i förvar hos Migrationsverket analyseras just nu av Skolinspektionen.

– Den uppgiften nåddes vi av i går, den är väldigt ny. Det är självklart att vi kommer hålla oss uppdaterade om vad som händer. Beroende på hur det landar kan det komma påverka den här bedömningen, säger Johan Kylenfelt.

Även Skolinspektionen i Stockholm gör en ägare- och ledningsprövning av Vetenskapsskolan efter att huvudmannen inkommit med en ansökan om viss utvidgning av verksamheten. 

Krav på indraget tillstånd

Samtidigt har Roger Haddad, L, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott meddelat att han kommer ta upp frågan om Vetenskapsskolan på nästa möte med Skolinspektionens insynsråd.

– Jag kräver att Vetenskapsskolan i Göteborg och skolan i Gävle, vars ledningar har koppling till islamistisk extremism, blir av med sina tillstånd att bedriva friskola. Skolorna finansieras med skattemedel och vi måste omgående stoppa den här typen av verksamhet, sa han under torsdagen.

Utbildningsminister Anna Ekström har avböjt att kommentera det enskilda fallet.

Som GT tillsammans med Doku tidigare kunnat berätta har Vetenskapsskolans styrelse under ett extrainsatt krismöte utsett en ny vd, den tidigare biträdande rektorn Aysenur Dogan. 

Och det är inte första gången Skolinspektionen får upp ögonen för Vetenskapsskolan i Göteborg. 2017 gjordes en oanmäld tillsyn där myndigheten bland annat fann att skolan brast i uppdraget ”att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män”.

Åtgärdade tidigare kritik

Skolan saknade tillräcklig sex- och samlevnadsundervisning, enligt Skolinspektionen, och under så kallad ”likabehandlingstid” satt pojkarna längst fram i klassrummet, medan flickorna var förpassade till platserna längst bak. Skolan förklarade att det var för att lektionen ägde rum direkt efter bönen då barnen satt på samma sätt. 

Det Skolinspektionen fann då avseende själva undervisningen anses åtgärdade. Likabehandlingstiden, som var en schemalagd men formellt frivillig lektion om etik och moral, ska ha lagts ner.

– 2017 hittade vi lite saker, men de är avhjälpta nu, säger Johan Kylenfelt.

Ett problem för Skolinspektionen är den hårda sekretess som omgärdar omhändertagandet och förvarstagandet av Abdel-Nasser el Nadi. Sekretessen i den typen av ärenden är så hård att inte ens el Nadi själv har insyn i vad som anses ligga honom till last.

”Händer ingenting”

- Det måste vi förhålla oss till och ta reda på vad vi kan få kännedom och se, säger Johan Kylenfelt.

GT söker Vetenskapsskolans nya vd Aysenur Dogan. 

Under onsdagen ville hon inte kommentera någonting om vad som skett hennes företrädare. 

Skolchefen tillika rektorn för F-3-klasserna Sven-Erik Berg har däremot uppgett att skolans verksamhet pågår som tidigare. 

– För skolans del händer ingenting. Han är huvudman och inte med i den dagliga driften. Det är vi rektorer som sköter det.