Rektorn polisanmälde eleven efter det inträffade. Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN
Rektorn polisanmälde eleven efter det inträffade.  Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Elev polisanmäld – ska ha slagit personal med dator

Publicerad

Mellanstadieeleven ska ha slagit en person i skolpersonalen upprepade gånger med en dator och denne fick fly in på toaletten. Därefter ska slagen ha fortsatt att hagla med en innebandyklubba. 

Skolan valde då att polisanmäla eleven – vilket föräldrarna reagerade på. 

De menar att en anmälan mot eleven, som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och undervisas på särskilt sätt, är felaktig och har anmält rektorn och kommunen till JO.

Göteborgs kommun anser inte att de gjort något fel. 

Det var i mars i år som föräldrarna till en mellanstadieelev i Göteborg kommun anmälde rektorn på sitt barns skola och Göteborgs kommun till justitieombudsmannen (JO). 

Anledningen var att deras barn polisanmälts efter en händelse på skolan. 

Eleven ska i en situation då personalen inte tillät en aktivitet som eleven ville göra ha agerat i affekt och börjat kasta saker, enligt yttrandet från Göteborg kommun. Det hela eskalerar i att eleven slår en medarbetare flera gånger med en dator. Personalen flyr in på toaletten för att söka skydd, men eleven ska ha fortsatt att hota denne. Väl ute från toaletten ska eleven ha börjat slåss igen – denna gång med en innebandyklubba. 

Mellanstadieeleven polisanmäldes

En annan från personalstaben kan sedan gå emellan och få slut på slagen. 

Efter samtal med berörd personal, som mår dåligt psykiskt och har fått smärtor i magen, beslutar rektorn för skolan att polisanmäla händelsen. Detta då det sannolikt skett en brottslig handling. Vårdnadshavare informeras och får också ta del av anmälan. 

Men efter att eleven anmälts skickar en av föräldrarna in en anmälan till JO. Föräldern beskriver sitt barns svårigheter och hur dessa påverkar hens beteende. 

Föräldern menar att rektorn och kommunen gjort fel då de anmält eleven och hänvisar till att JO själv yttrat att man ska vara mycket återhållsam med att anmäla yngre barn. 

"Skapar en situation där risken ökar"

I anmälan står också följande: 

"En polisanmälan, med all oro som en sådan innebär, påverkas oss så klart mycket negativt. Och därmed kan man hävda att det bakomliggande syftet med policydokumentet, nämligen att förebygga att unga människor hamnar i kriminalitet, går förlorad när man i stället skapar en situation där risken ökar" 

Policydokumentet i fråga (Polisanmälan i skolan) är ett dokument från kommunen där det står att varje misstanke om brott ska anmälas till polis och socialtjänst. Det står också att rektor gör bedömning av den aktuella händelsens allvar och art. 

Nu har Göteborgs kommun kommit in med ett yttrande om Jo-anmälan. De anser inte att de gjort något fel i och med polisanmälan mot eleven. 

Relaterade ämnen
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER