Elever ska ha pressats att skicka bilder på sig själva. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅNElever ska ha pressats att skicka bilder på sig själva. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Elever ska ha pressats att skicka bilder på sig själva. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Bilderna har sedan spridits via Snapchat. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURESBilderna har sedan spridits via Snapchat. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Bilderna har sedan spridits via Snapchat.  Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Skolbarn spred nakenbilder på varandra via Snapchat

Publicerad

Elever på en skola i Borås ska ha använt Snapchat för att sprida nakenbilder på sina skolkamrater.

Skolan har nu gjort en polisanmälan, rapporterar BT.

– Det är mycket allvarligt och vi kommer att jobba intensivt mot detta, säger skolans rektor till tidningen.

Enligt polisanmälan ska elever ha samlat nakenbilder på sina skolkamrater och andra ungdomar. Bilder som sedan spridits via den populära socialamedieplattformen Snapchat. 

Det ska även ha förekommit att elever skickar så kallade dick pics, penisbilder, till andra ungdomar. En del elever uppges också ha pressats att skicka bilder eller filmer på sig själva.

Det uppger Borås Tidning.

”Förekommer hela tiden”

– Att ungdomar blir utsatta på det här sättet är tyvärr något som förekommer hela tiden ute i samhället, säger Emilia Holmesten, vid polisens ungdomsutredning i Borås, till BT.

Rektorn för skolan uppger för tidningen att det hela uppdagades när man gjorde en utredning, i enlighet med den plan som skolan har för hur man ska arbeta mot kränkningar och diskriminering.

När utredning visade att det inte handlade om någon enskild händelse, valde skolan att göra en polisanmälan.

Skolan har nu gjort en polisanmälanFoto: PEO MÖLLER / TOPNEWS.SE

Vädjar till föräldrar

Eftersom skolan inte kan ta ansvar för vad elever sparar på privata mobiler och datorer, vädjar rektorn om hjälp från ungdomarnas föräldrar, skriver BT.

– De bör ta upp detta med sina barn, men givetvis kommer vi också i skolan att jobba med detta. Det gör vi redan, men arbetet kommer att intensifieras, säger rektorn till tidningen.

Flera brottsrubriceringar kan vara aktuella, enligt BT. Bland annat förtal, sexuellt ofredande eller brott mot personuppgiftslagen.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER