Nazir Amso beskrivs som elevernas stora favorit. På sitt Facebookkonto var han vän med över 800 kolleger och elever.Nazir Amso beskrivs som elevernas stora favorit. På sitt Facebookkonto var han vän med över 800 kolleger och elever.
Nazir Amso beskrivs som elevernas stora favorit. På sitt Facebookkonto var han vän med över 800 kolleger och elever.
Kronans skola håller stängt hela torsdagen, när Nazir Amso begravs. Foto: Henrik JanssonKronans skola håller stängt hela torsdagen, när Nazir Amso begravs. Foto: Henrik Jansson
Kronans skola håller stängt hela torsdagen, när Nazir Amso begravs. Foto: Henrik Jansson

Skolan stänger för lärarens begravning

Publicerad

Matematikläraren Nazir Amso, 42, var elevernas stora favorit.

När han begravs i morgon håller Kronans skola stängt för att så många som möjligt ska kunna ta ett sista farväl.

– Syftet är att alla ska kunna delta vid begravningen, säger Birgitta Lundskog på Trollhättans kommun.

Nazir Amso, 42, blev Anton Lundin Petterssons tredje offer vid skolattacken i Trollhättan. I sex veckor kämpade matematikläraren för sitt liv på sjukhus, men i början av december orkade hans kropp inte längre.

Nazir Amso har beskrivits som Kronans skola mest populäre lärare. Han lade upp videoklipp på Youtube och hade ett personligt lärarkonto på Facebook. Där var han vän med över 800 elever och kolleger.

– Han försökte verkligen allt för sina elever – bara för att de skulle lyckas. Han var väldigt speciell på ett fantastiskt sätt, har Urim Arifi, en av Nazir Amsos elever, tidigare sagt till GT.

Har stängt hela dagen

Han berättade då att Nazir Amso ibland kunde ringa och väcka elever som höll på att försova sig till lektionerna.

– Han kunde säga "Jag skriver inte upp någon sen ankomst, bara du kommer till lektionen". Så tajt kontakt kunde man ha med honom trots att han var lärare.

I morgon torsdag förs Nazir Amso till sin sista vila. Nu meddelar Kronans skola att man kommer att hålla stängt hela dagen.

Anledningen är att den som vill och orkar ska kunna besöka begravningen.

– Syftet är att alla ska kunna delta vid begravningen, säger Birgitta Lundskog, områdeschef för området för elevstöd och modersmål i Trollhättans kommun.

Hedras av kommunen

Nazir Amsos död har varit tung att bearbeta för personal och elever på skolan.

– Det har varit väldigt ledsamt och tråkigt. Det är många som är känslomässigt berörda, säger Birgitta Lundskog.

På Trollhättans kommuns hemsida hedras Nazir Amso. Man skriver:

"Nazir Amso arbetade som lärare på Kronan under många år och var en mycket uppskattad kollega, medarbetare och lärare. Men Nazir var också en god vän och förebild för både personal och elever. Han lämnar oss i stor sorg och saknad."

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER