Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan som lagar maten som ingen annan vill ha

På Backaskolan i Landvetter jobbar kocken Carina Nilsson och hennes kolleger för att minska matsvinnet.Foto: Privat
Skolan köper frukt och grönsaker som anses vara dåliga och serverar mat som ingen annan vill ha.Foto: ROGER VIKSTRÖM

På Backaskolan i Landvetter jobbar kökspersonalen för att minska matsvinnet.

Skolan köper frukt och grönsaker som anses vara dåliga och serverar mat som ingen annan vill ha.

– Jag blir chockad över hur mycket som slängs, säger kocken Carina Nilsson.

På Backaskolan i Landvetter i Härryda kommun har man sedan två år tillbaka startat ett projekt, för vilket man fått många positiva reaktioner.

Skolan köper frukt och grönsaker till ett reducerat pris från en leverantör som anser att varorna inte längre går att sälja i affären.

– Det kan vara en liten fläck eller att någon frukt ser lite tråkig ut. Vi tar hand om råvaror som folk inte vill köpa i affären. Jag blir chockad över att se hur mycket det är som slängs, säger kocken Carina Nilsson.

Matbeställningen på Backaskolan

En gång i veckan får skolan en hel pall från leverantören med frukt och grönsaker. Sedan tillagas varorna och serveras för de elever på skolan som går i förskolan och upp till andra klass, som SVT Nyheter Väst också rapporterat om.

– Barnen tycker det är jättekul. Samtidigt får de lära sig att testa nya grönsaker och de får också lära sig om matsvinn. Det är ju de som är vår framtid, säger Carina Nilsson.

Carina berättar att varje beställning är olik den andra och de vet aldrig vad de kommer få. Därför kan de inte göra en veckovis matsedel utan planerar den dag för dag.

– Man får vara väldigt kreativ eftersom maten tillagas på de grönsaker vi får, så man utvecklas väldigt mycket som kock, säger hon.

”Det är mängder som slängs och jag önskar att fler skolor och leverantörer tänker på hur mycket man faktiskt slänger”, säger Carina NilssonFoto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Hon tycker det är tråkigt att se så mycket frukt och grönsaker slängas och vill gärna se att andra tar efter skolans initiativ.

– Samtidigt som det är roligt att testa nya råvaror är det även skrämmande. Det är mängder som slängs och jag önskar att fler skolor och leverantörer tänker på hur mycket man faktiskt slänger, säger Carina Nilsson och fortsätter:

– Vi kan få en hel låda med tomater som ligger i stängda askar. Bara för att en tomat ser lite dålig ut så slänger man hela asken, i stället för att rensa den. 

Informerar eleverna

Hennes kollega, Mats Andersson som är köksansvarig, brinner för sitt jobb och tycker det är viktigt att informera eleverna på skolan om matsvinn.

– Det är viktigt att minska matsvinnet tycker jag men framför allt uppmärksamma det. Jag vet flera elever som har tagit med sig detta tankesätt hem och påpekat för sina föräldrar, säger Mats Andersson.

Mats Andersson är köksansvarig på Backaskolan i Landvetter.Foto: Privat

Enligt honom har personalen i köket varit avgörande för att projektet har fungerat.

– Alla är drivande och tycker det här är jättekul. Man måste vara stolt över sin kockrock och älska det man gör. Jag tycker det är skitkul att gå till jobbet varje dag, säger Mats Andersson.