Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan rivs – efter föräldrarnas larm

Tre inrikesnyheter från dagen.
Åkeredsskolan.Foto: Pressbild / Göteborgs stad

Åkeredsskolan i Göteborg rivs. 

Detta efter flera larm från föräldrar om att den dåliga miljön har gjort flera elever sjuka, skriver GP.

Flera föräldrar har larmat om att miljön på Åkeredsskolan i Göteborg är ohållbar. Elever har fått astmatiska besvär och huvudvärk – för att bara nämna några hälsoproblem. 

En utredning som gjordes förra veckan fastslog stora brister, vilket fick rektorn att direkt besluta att skolan skulle evakueras. Och nu är det bestämt att eleverna inte får komma tillbaka, skriver GP. 

– Det går inte att lappa och laga längre. Nu betraktar vi det här som en lokal vi inte längre kan använda. Det betyder att vi kommer att ta upp ett snabbspår, säger Helene Odenljung, L, som är vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i grundskolenämnden, till GP.

Men frågan om vart eleverna ska ta vägen i stället är ännu inte löst: 

– Det är inte helt klart och kommunicerat än. Men det är på gång. Det är en stor apparat. Vi ska försöka hålla ihop alla klasser, inte ta första bästa lediga lokal utan hålla ihop det så gott det går, säger Odenljung till tidningen. 

Finns gammal ritning på ny skolbyggnad

Planen om att riva skolan är dock ännu inte förankrad hos alla partier, utan ännu bara hos den styrande alliansen. Men där är man säker på att få stöd från de andra partierna. 

Sedan arbetsmiljöproblem på skolan uppmärksammats tidigare finns en ritning på en ny skolbyggnad, som dock föll på detaljplanen. Ännu är det oklart om det är den ritningen man kommer att utgå ifrån, eller om en ny plan för skolan ska göras. Bygget kan ta lång tid – och ingen tidsplan finns. 

– Det tar nog ett par år i alla fall. Därför blir det en akut lösning nu till en början. Sedan blir det kanske ett mellanläge innan man kan flytta in i den nya skolan.