Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan blir först i Göteborg med helvegetarisk lunch

Klara Teoretiska Gymnasium blir först i Göteborg med helvegetarisk lunch. Bilden är en genrebild.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Som första skola i Göteborg blir Klara Teoretiska Gymnasium i Göteborg helvegetariskt, skriver Göteborg Direkt.

– Det är ett ställningstagande i köttdebatten, säger skolans rektor Jennie Arpjord till tidningen.

För Klara Teoretiska Gymnasium började det med en vegetarisk dag i veckan. Nu går skolan över till att servera helvegetariska luncher, skriver Göteborg Direkt.

– Dels handlar det om det miljömässiga. Nu kan vi servera fler närproducerade och ekologiska produkter, samtidigt som det är ett ställningstagande i köttdebatten. Dels är det ett sätt att profilera oss. Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger rektorn Jennie Arpjord till tidningen.

Föräldrar oroliga över näringsintag

Enligt henne har reaktionerna från eleverna varit blandade. 

– Vissa är jättestolta och glada medan andra är mer tveksamma och tycker att det är dåligt. Men vi ser en god trend. Flera som var tveksamma i början är mer positiva efter att de fått smaka maten, säger hon till tidningen.

Även föräldrar har kommit med blandade reaktioner. Vissa har hört av sig och varit oroliga över att eleverna ska få i sig tillräckligt med näring.

Följer Livsmedelsverkets riktlinjer

Men Jennie Arpjord menar att även den vegetariska kosten är näringsberäknad, precis som all annan skolmat och följer riktlinjer från Livsmedelsverket. 

På skolan går runt 600 elever. Undervisningen har ett fokus på mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Skolan har ansökt om att få bygga ett växthus på skolans tak, för att där kunna odla grönsaker.

Konceptet med den helvegetariska skolmaten kommer att testas fram till jul och utvärderas kontinuerligt, skriver tidningen.