Mamman berättar för GP att hon tittade i sin dotters mattebok och upptäckte att dottern gjort ett stort antal fel, men att de felaktiga uträkningarna inte hade rättats
– Jag har rättat hela matteboken själv och hon har fått göra om alla sidor. 95 procent av boken var ofärdig eller fel. Det var tre sidor som läraren har skrivit ”bra” på, men det är de sidorna som hon har gjort med mig och sin pappa här hemma. På de andra sidorna hade de inte skrivit eller rättat något alls, säger hon till tidningen.
Mamman pratade med dotterns lärare som ska ha sagt att hon gjorde samma sak som sina kolleger, att inte de heller rättar fel.
Vid kontakt med skolans rektor fick mamman ett mejlsvar där det stod bland annat:
”Här har skolan brustit”
”Rent generellt så är matematik ett ämne där uppgifter oftast är rätt eller fel men också ett ämne där många elever tappar sugen på grund av just detta, skriver GP.
Rektorn skrev också att pedagogerna testar av eleverna för att de var de är kunskapsmässigt för att sedan undervisa i de uppgifter och moment som de inte kan för att fortsätta med ”intresse och glädje i ämnet”.
Rektorn säger till GP att hon står bakom innehållet i mejlet:
– Ja, men det innebär inte att läraren inte ska ha koll på enskilda elevers kunskaper. Men det här är en komplex fråga då lärarna har ett visst frirum kring hur de lägger upp undervisningen. Men självklart ska både läraren ha kontroll på vad eleven kan och eleven själv ska veta vad den gör rätt eller fel och här har skolan brustit i återkopplingen.