Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola prövar gula och röda kort för elever

Det är inte bara i sportvärlden det delas ut gula och röda kort.  
Flera skolor prövar nu metoden för att få bättre arbetsro.   
På Hjortbergsskolan i Falkenberg tvingas eleven lämna lektionen efter rött kort - och efter tre röda kort kallas både elev och förälder till skolan för samtal, skriver Hallands Nyheter.

Hjortbergsskolan, som är en grundskola, vill få bättre arbetsro på lektionerna. Därför har rektorn, Karin Hultskär, introducerat gula och röda kort i vissa klasser, skriver Hallands Nyheter.
Om en elev inte lyssnar eller stör på lektionen utdelas ett gult kort, är händelsen allvarligare så får eleven rött kort och tvingas lämna lektionen en stund.

Föräldrar kontaktas

När ett rött kort utdelats kontaktas föräldrar - och efter tre röda kort kallas både elev och förälder till skolan för samtal.
Redan i höstas började en idrottslärare på skolan med systemet. Enligt rektorn föll det väl ut, och nu har det börjat användas i andra ämnen.
– Vi ser det inte som ett bestraffningssystem. Det är ett sätt att öka säkerheten och förbättra klimatet i klassrummen. Vi jobbar med de här frågorna i alla grupper och i alla klasser. I det här sammanhanget tycker vi att den här metoden fungerar, säger Karin Hultskär till Hallands Nyheter.

Har prövats tidigare

Elever har i flera år kunnat bli utvisade på Beringskolan i Örkelljunga. Förra året infördes arbetsmetoden även på Bokelundaskolan i Fagerhult, uppgav Helsingsborgs Dagblad