Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola kritiseras – tog inte kränkningslarm på allvar

Nu får skolan kritik av Skolinspektionen.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdnadshavaren larmade om att eleven under lång tid utsatts för kränkande behandling – något som inte tagits på allvar.

Bland annat ombads eleven hålla sig undan.

Nu riktar Skolinspektionen kritik mot kommunen, rektorn och skolpersonalen.

Det var i tidigare i år som elevens vårdnadshavare gjorde en anmälan till Skolinspektionen.

Eleven, som vid tillfället gick på en skola i en västsvensk kommun, hade då under lång tid utsatt för kränkande behandling av andra elever, enligt larmet.

I anmälan lyftes en mängd incidenter.

Bland annat att eleven skulle ha blivit inknuffad i ett skåp och slagen med en väska, att eleven blivit knuffad av en annan elev, att eleven blivit utfryst samt att eleven fått utstå kommentarer om sitt utseende.

I utredningen framkommer att Skolinspektionen på grund av kommunens och skolans bristfälliga hantering och utredning av ärendet inte kunnat klarlägga några konkreta situationer där kränkande behandling kan konstateras, men de tillägger samtidigt att de inte på något sätt tvivlar på elevens vittnesmål.

”Mycket allvarligt”

De skriver också att eleven hade en problematik med skolfrånvaro, något som kan kopplas till känslan av utsatthet.

”Att elevens rätt till utbildning blivit lidande som följd av en sådan hantering är givetvis också mycket allvarligt”, står i beslutet.

Skolinspektionen konstaterar vidare att ansvaret lades över på eleven och menar att denne ombads att ”hålla sig undan från de elever som eleven upplever sig utsatt av”.

”Det främjande och förebyggande arbetet saknas helt och det ”åtgärdande” arbetet har egentligen bestått av att samtala, hålla lite extra koll på eleverna och lägga över ansvaret på utsatt elev”, skriver de vidare.

Måste vidta åtgärder

Utredningen har samtidigt visa att skolans förhållningssätt till kränkande behandling strider mot läroplanens grundläggande värden.

Nu förelägger Skolinspektionen den aktuella kommunen att senast i februari nästa år vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling efterlevs.

Den aktuella eleven går inte längre kvar på skolan, varför åtgärderna gäller på en generell nivå.