Skola i Göteborg håller stängt efter dödshot

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Skolan ISGR i Landala i Göteborg håller stängt under måndagen efter att dödshot riktats mot eleverna via ett konto på Instagram.

– Vi tar naturligtvis det här på stort allvar, säger Birgitta Sandström Barac, vd och skolchef.

Hotet som publicerades under söndagsmorgonen har budskapet att elever på skolan ISGR i Landala (International School of the Gothenburg Region) kommer att dödas, något som GP var först att rapportera om.

På skolan går drygt 800 elever upp till gymnasienivå och skolledningen har beslutat att eleverna ska studera hemifrån som en försiktighetsåtgärd.

– Vi tar naturligtvis det här på stort allvar, samtidigt som vi vet att den här typen av hot kan vara ett sätt för ungdomar att få uppmärksamhet på. Ungdomar i dag verkar inte riktigt förstå konsekvenserna av saker man skriver på sociala medier, säger Birgitta Sandström Barac, vd och skolchef.

Väktare hyrs in

Personal kommer dock vara på plats.

– Eleverna kommer att undervisas på distans, digitalt. Vi har infrastrukturen för det på grund av pandemin. Vi har även på polisens inrådan hyrt in väktare som finns på skolområdet under måndagen, säger Sandström Barac.

Birgitta Sandström Barac, vd och skolchef på ISGR.
Foto: Privat / Privat

Utöver väktare har skolan också bett polis komma dit, men huruvida det blir av var vid 21-tiden fortfarande oklart.

– Vi får in sånt här med jämna mellanrum. Ungdomar i dag verkar inte förstå konsekvenserna av hur de agerar på sociala medier. Vi tar det här på största allvar, säger Stefan Andersson, jourhavande förundersökningsledare på polisen, till GP.

Enligt Sandström Barac hör det inte till vanligheterna att deras skola drabbas av hot.

– Inte på det här sättet åtminstone. Någon gång för länge sedan kunde man höra att det handlade om kompisgäng som skulle göra upp med varandra, men som sagt inte via sociala medier, säger hon.