Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola delvis stängd – nästan varannan elev covidsmittad

”Kan bli en vattendelare”
Ett stort coronautbrott har drabbat Montessoriskolan Floda Säteri.
Foto: Montessoriskolan Floda Säteri / Facebook
Nästan varannan elev i låg- och mellanstadiet har smittats.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Montessoriskolan Floda Säteri i Lerum har drabbats av ett stort coronautbrott, och håller nu stängt.

Näst intill varannan elev på låg- och mellanstadiet har smittats, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är en betydande andel av eleverna som har smittats, säger biträdande smittskyddsläkare Petter Malmström till tidningen.

– Vi såg en stor och snabb smittspridning, och kontaktade smittskyddet i Västra Götaland, säger skolans rektor Malin Ringblad till Göteborgs-Posten.

Det var förra veckan som flera elever i låg- och mellanstadiet på Montessoriskolan Floda Säteri blev sjuka, och i fredags stängde de drabbade avdelningarna på skolan ner. Tidigast på måndag väntas man kunna öppna igen. 

Också flera i personalen har smittats.

– Vi har förberett inför en eventuell sådan här situation, alla har fått med sig undervisningspaket hem, och lärare är uppkopplade varje dag och kan prata med vårdnadshavare, säger rektor Malin Ringblad till GP, och poängterar att man innan försökt ta till åtgärder som att inte blanda olika klasser under året, och låta dem äta var för sig. 

Man håller på att smittspåra utifrån de elever som smittats, men än så länge vet man inte hur och var utbrottet tog vid.

Skolchefen: ”Beklagligt”

Tidigare har också en annan skola i Lerums kommun drabbats av ett coronautbrott. Skolchefen Ann Blom kallar det för ”beklagligt” och säger till tidningen att man jobbat hårt med att bryta smittkedjor och att snabbt stänga ner drabbade skolor för att sedan snabbt kunna sätta in distansundervisning.

De senaste veckorna har coronafallen minskat i alla åldersgrupper utom bland de yngsta, mellan 0-19 år, i hela Västra Götalandsregionen.

Förra veckan, vecka 18 sågs en ökning bland de i gymnasie- och lågstadieåldern jämfört med veckan innan.

Samma vecka, 18, hade Lerum 51 fall per 10 000 invånare, och 218 bekräftade fall totalt. Det totala antalet fall är det tredje högsta i regionen, efter Göteborg och Borås.

SE MER: Folkhälsomyndigheten om smittan bland unga

Så resonerar FHM om vaccin till barn.